Застрашена ли е властта на Си Дзинпин?

Според наблюдателите обявяването на датата на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия показва, че китайският владетел държи здраво юздите на партията. Но Си Дзинпин продължава да се бори с кризи, които могат да му костват абсолютната власт.

Невиждана суша в Северен Китай

Една от тях е свързана с водоснабдяването в северната част на страната. Там са разположени хамбарите на Народната република, но те могат да оцелеят само благодарение на тръбопроводите, които изпомпват огромни количества вода от юг на север.

Рекордно ниските валежи и рекордно високите температури доведоха до недостиг на вода – по реките не може да се плава, превозът на стоки е затруднен. В провинция Съчуан, която покрива 80 процента от енергийните си нужди с водна енергия, фабриките трябваше да останат затворени в продължение на дни заради опасност от претоварване на електропреносната мрежа.

Политиката на „нулев Ковид“ вреди на икономиката

Недостигът на вода е една от причините за икономическия спад, за който Си Дзинпин трябва да отговаря. Заради неговата политика на „нулев Ковид“ в момента около 300 милиона души в над 70 града са в локдаун. Това, разбира се, води и до щети върху икономиката. Икономическият ръст и тази година ще е значително под официално заложените от правителството 5,5 процента. Провинциите вероятно ще се опитат да компенсират тези загуби чрез теглене на нови заеми. Пекин им е поставил задачата да стимулират икономиката и същевременно да прилагат стратегията за „нулев Ковид“. Инструментите за постигане на тези цели си противоречат, но по-големите дългове биха могли да тушират тази несъвместимост.

В момента местната власт стриктно спазва изискванията за Ковид, идващи от Пекин, защото никой не иска да бъде отговорен за масово избухване на пандемия в своя град или район по време на XX-ия партиен конгрес. В интернет обаче хората се бунтуват срещу мерките на правителството. Но в сравнение с демократичните държави този протест в интернет е минимален – в Китай всяка критика срещу Си Дзинпин и неговата политика може да доведе до драконовски наказания.

Ще остане ли Си Дзинпин на власт?

Средната класа е тази, която страда най-тежко от неуспехите на десетгодишното управление на Си. Заради нерегулирания сектор на недвижимите имоти и зле регулирания банков сектор много хора изгубиха своите спестявания и инвестиции.

Правителството ще успее да възстанови мира само ако използва държавни средства за реализиране на жилищните проекти, с чието финансиране е било злоупотребено. Тази стъпка обаче няма да помогне срещу това, че излизайки от университетите, децата на средната класа остават без работа. Младежката безработица е 20 процента – най-високата, откакто Си дойде на власт през 2012-а година.

Засега вътрешен преврат не изглежда вероятен – Си държи под контрол 92-та милиона партийни членове. Населението на Китай обаче се състои от много повече хора – 1,4 милиарда. Си Дзинпин знае, че не може напълно да пренебрегне техните нужди: пет от 17-те династии в Древен Китай са били свалени, защото суши като тази, която Китай преживява сега, са предизвикали масов глад.

Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения „Карнеги“ и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

Автор Александър Гьорлах

Източник: Факти