Владимир Путин и Си Дзинпин: Все по-неравностойни отношения

Искате да разберете Русия?

Представете си гигантско махало, което се люлее много бавно насам-натам. Това се случва от векове тук.

То се люлее в едната посока и Русия гледа на запад към Европа, а страната се възприема като неоспорима част от европейската цивилизация.

Друг път махалото се люлее в обратна посока и Русия гледа на изток. Нейните управници заклеймяват западната цивилизация, западните ценности и заявяват, че бъдещето на Русия е в Азия.

Напомня ли ви за някого?

С Владимир Путин руското махало твърдо се е насочило на изток.

Това едва ли е изненадващо: решението му да нахлуе в Украйна направи Русия парий на Запад, а страната му бе засегната от западни санкции. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Путин „диктатор-убиец“; министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс по-рано го нарече „отчаян измамник“.

Китайският президент обаче използва съвсем различен език.

„Скъпи мой стари приятелю!“, възкликна Си Дзинпин, когато двамата лидери се срещнаха в кулоарите на регионална среща на върха в Самарканд, Узбекистан.

От своя страна президентът Путин похвали „приятелството между Китай и Русия“ и тяхното „стратегическо всеобхватно партньорство“.

Двамата лидери споделят сходни възгледи за света. И двамата пропагандират идеята за алтернативен световен ред: „многополюсен свят“, в който техните държави действат като противовес на Запада, по-специално на Съединените щати.

И така, може ли в случая да се каже: Путин и Си – „най-добри приятели завинаги“?

Не съвсем. Първо, в глобалната политика рядко съществуват „най-добри приятели“. И второ, става дума за все по-неравностойни отношения.

Нахлуването на Путин в Украйна, което не премина по план, отслаби Русия. Кремъл признава, че руската армия е понесла „значителни загуби“, а западните санкции оказват силен натиск върху икономиката. В отношенията между Русия и Китай все повече се усеща, че Русия е младшият партньор.

По време на срещата им Путин призна, че Китай има „въпроси и опасения“ относно ситуацията в Украйна. Това беше неочаквано признание от страна на Кремъл, че т. нар. специална военна операция на Русия предизвиква известно безпокойство в Пекин.

След като изгори мостовете със Запада и предизвика енергийна война с Европа, Путин се опитва да се насочи на изток (той самият не си е оставил голям избор). Путин се надява да преориентира руската икономика и да намери нови пазари за руския петрол и газ. Това е доста голямо предизвикателство.

„Надеждата е, че тази промяна ще проработи и ще донесе надеждни дивиденти за Русия. Но аз не виждам това да се случва“, казва професор Сергей Радченко, от училището за международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“. „Това, от което Русия се нуждае, в крайна сметка, е на Запад: неговите технологии, неговите пазари.“

„Русия се нуждае от западни технологии, за да разработва петролни и газови находища в морето, и има голяма въпросителна дали Русия ще може да направи това без подкрепата на Запада.“

„Много трудно е да се промени посоката на газовите потоци. Съветският съюз и Русия прекараха десетилетия в изграждане на мрежи от газопроводи към Европа и именно там се намира физическата инфраструктура. Много е трудно да се преориентират руските енергийни пазари към Азия“.

Срещата на върха, на която присъстват Путин и Си, е среща на Шанхайската организация за сътрудничество или ШОС. Наред с Русия и Китай в нея членуват четири централноазиатски държави – Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, както и Индия и Пакистан.

За президента Путин събитието е възможност да покаже, че въпреки международните санкции и опитите на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, Москва все още има силни приятели.

„Русия обича да изтъква, че изолацията ѝ от Запада е само на Запад и че светът е многополюсен“, отбелязва проф. Радченко. „Но това, което е интересно, е, че целият баланс на силите в ШОС и в Централна Азия се променя и се отдалечава от Русия.“

„Путин е в Самарканд в момент, когато е затънал във война, която губи. В същото време за първи път държавите в Централна Азия водят собствена политика. Това се забелязва най-вече при Казахстан, който е много самоуверен при отношенията си с Русия. След като Русия нахлу в Украйна, Казахстан не оказва такава подкрепа, на каквато се надяваше Путин. Налице са интересни промени в баланса на силите.“

Докато Кремъл популяризира своя завой на изток, си струва да си припомним един ключов момент за Русия. Тази държава – най-голямата в света – се простира на два континента – Европа и Азия.

Вместо да оставя махалото да се люлее, може би за Русия е по-разумно да гледа и в двете посоки.

Източник: Факти