Специалният трибунал за Русия трябва да стане отговор на нейния международен тероризъм

Шест месеца след началото на войната в Украйна, въпреки очевидните неуспехи на фронта, асиметричната слабост на руската армия и безпрецедентните човешки загуби в нейните редици, руският президент Владимир Путин продължава да крои планове за териториална експанзия в Украйна и все повече използва тероризма като оръжие. Специалният трибунал за Русия трябва да стане израз на колективното желание за неутрализиране на заплахата за целия цивилизован свят от страна на Русия, пише онлайн изданието cyprus-daily.news.

В контекста на военните престъпления на Русия в Украйна и използването на тероризма като средство за водене на война, има все повече доказателства, че Русия трябва да бъде призната за терористична държава. Инициативата за създаване на Специален трибунал за руските престъпления трябва да спомогне за консолидирането на терористичния статут на Руската федерация. Злото, излъчвано от Русия, не е абстрактно: то е персонифицирано. А Путин, Шойгу, Кадиров, Лавров и други военнопрестъпници на Руската федерация трябва да отговарят за геноцида и терористичните атаки, извършени от руската армия в Украйна. Но в момента перспективата за директен процес срещу тях е много ефимерна. Но създаването на Специален трибунал за Русия, с разработването на подходяща правна рамка, ще оптимизира въпроса за признаването на Русия като международен терорист.

Актуалността на Специалния трибунал нараства и поради факта, че в чисто правен контекст Русия не може да бъде подведена под отговорност на нивото на Международния наказателен съд (МНС), тъй като още през 2016 г. Русия оттегли подписа си под Римския статут на Международния наказателен кодекс, който третира агресията като престъпление. И МНС провежда съдебно разследване само по отношение на страната, която е ратифицирала устава.

Първоначално трябва да се създаде подходяща правна рамка, за да се заобиколят бариерите на Русия пред евентуално наказателно преследване, например в контекста на гореспоменатото оттегляне на подписа на Римския статут. Кремъл дълго и систематично се подготвяше за предстоящата агресия и направи много за смекчаване на международната изолация. Реакцията срещу руския международен тероризъм трябва да бъде също толкова подробна и системна: да се създадат правни предпоставки за наказателно разследване на извършените от Русия терористични атаки в Украйна и последващо приемане на статут на държава терорист. Тази процедура е в състояние да изостри международната изолация на Русия и да създаде предпоставки за въвеждане на нови секторни санкции.

По време на войната Русия извърши много престъпления срещу мирните украинци: хиляди хора загинаха, гражданската инфраструктура беше унищожена, милиони украинци бяха принудени да заминат в чужбина. По заповед на Путин бяха извършени редица терористични атаки срещу Украйна: взривяване на колония с украински военнопленници в Еленовка, обстрел на центъра на Виница, нанасяне на ракетен удар по търговски център Амстор в Кременчуг, фактическо унищожаване на Мариупол (точният брой на жертвите е неизвестен, но може да са десетки хиляди души) и други. В окупираните територии положението може да бъде още по-лошо поради пълното беззаконие и произвол на руската окупационна администрация. Затова е изключително важно съвместното наказване на неонацистката държава на нашето съвремие – Русия, чрез създаването на Специален трибунал, където да се разглеждат престъпленията срещу човечеството, извършени от Кремъл, заключава cyprus-daily.news.

Източник: Факти