Стефан Янев пак се изложи във Фейсбук

Бившият служебен премиер Стефан Янев покорява нови „върхове“ в комуникацията си през Facebook, след като дори коалиционният му партньор Стефан Софиянски се усъмни дали профилът му не е хакнат заради безсмислените публикации в стил „Защо тръбата е цяла“, пише „Булевард България“.

Този път Янев – или човекът, на когото 62-годишният председател на „Български възход“ е поверил паролата си – е решил да иронизира Софиянски и вероятно да направи тънък намек към опонентите на проруската му линия, като публикува снимка от протест в Прага с коментар: „И на тези явно са им хакнали фейсбука…“.

В типичния стил на предизборните си постове – Янев не дава никакъв контекст за това, което се опитва да каже.

Коментиращите му привърженици явно приемат посланието му като препратка към демонстрацията от 4 септември в Чехия, при която проруски организации излязоха на протест с искане за ново споразумение с „Газпром“ за продължаване на доставките на руски газ и за прекратяване на изпращането на оръжия към Украйна.

Фотографията на Стефан Янев обаче няма нищо общо със събитието, за което може да се предположи, че прави връзка.

Всъщност – снимката е направена през юни 2019 г., а причината е недоволство срещу бившия премиер на страната Андрей Бабиш, който напусна управлението в края на 2021 г.

Кадърът има историческа стойност, тъй като улавя атмосферата от най-големия протест в Чехия от падането на комунистическия режим насам, с участието на около 120 000 души.

Причината за недоволството им няма нищо общо нито с Москва, нито с „Газпром“, нито с украинската криза – то е породено от серийните корупционни скандали, злоупотреба с еврофондове и конфликт на интереси при управлението на Бабиш.

Неслучайно край чешките флагове се виждат и множество знамена на ЕС – детайл, който явно е убягнал от вниманието на администратора на FB-профила на Янев. Проверката за достоверността на изображението все пак може да се направи за секунди.

„Тоя пост вече наистина е хакнат!“, коментира човек под последната публикация на Янев.

„Защо снимката е цветна? Защо е от 2019-та“, пита и сам си отговаря друг потребител.

„Минавам само да кажа, че газа от расия не тече. Мерси“, уточнява още един от коментиращите.

„Старшинка, това е резултатът, когато наемеш PR от ПИК- срам, резил, излагация и простотия“ , пише още в коментарите.

„Г-н Янев, не знам кой Ви поддържа фейсбук страницата, но го уволнете веднага! После ще е късно“, съветва го друг.

Източник: Факти