„Тренировки за оцеляване“: Как Украйна подготвя войниците си психически

Пациентите с посттравматични разстройства в Украйна се увеличават – затова властите акцентират върху превенцията и психическата подготовка на войниците.

На пръв поглед всичко прилича на обикновен курс по медитация. 20 мъже и жени седят по турски на постелки в една голяма зала на Икономическия университет в Киев, ръцете им са на коленете с обърнати нагоре длани. Но в случая не става дума за борба с делничния стрес, а за оцеляване.

„При стреса на фронта могат да се случат много неща – в този случай поведението на хората се променя. Те блокират, изпитват паника, стават агресивни или истерични“, обяснява инструкторът Родион. „Тук се учим как да помогнем на тези хора, за да спасим живота им.“ Тъй като този, който не потърси своевременно убежище или не е в състояние да вземе правилното решение, може бързо да се окаже в опасност, допълва той.

Тренировките за оцеляване са ключови

Родион работи за териториалната отбрана на Украйна – организацията от запасняци и доброволци, които подпомагат армията. Той е участвал още през 2014 година в битките за Донбас и е помагал при снабдяването на войниците.

„Тук разказвам не само за това, което съм видял, но и за това, което усещах. При това разказвам не само за себе си, но и за другите – за това какво са преживели те“, споделя Родион. „В изпълнената с доверие атмосфера разглеждаме конкретни случаи и свързаните с тях обстоятелства – и как другите са се справили със ситуацията.“ Всички, които участват в петдневния курс, след това ще бъдат изпратени на фронта. За да разпространяват придобитите знания – тъй като там има много доброволци, които се включват в бойните действия, но нямат необходимия опит.

Това придава допълнителна значимост на тренировките за оцеляване, казва един от участниците в курса, който се представя като Евгени. И той е преживял бомбардировки, които са го разтърсили и вътрешно: „Тогава бях като разбит. В един момент вече ми беше все едно дали ще ме поразят. Ако познавах техниките, които изучаваме тук, щях да се справя по-добре със ситуацията.“

Пациентите с посттравматични разстройства се увеличават

„Дори да кажеш само: „Да, страхувам се!“ – това вече помага“, казва една от инструкторките на групата. Трябва да си открит да не потискаш чувствата си, за да намалиш натиска върху психиката.

Евгени, който е психиатър, е на същото мнение. В армията не е прието да разкриваш емоции си – девизът в повечето случаи е друг: „Трябва да бъдеш силен, да не плачеш, да не показваш чувства. Истината обаче е различна – колкото повече се противопоставяш на емоциите, толкова повече ще трябва да плащаш със собственото си здраве“.

Евгени знае за какво говори. От началото на войната насам броят на неговите пациенти е нараснал значително, психиатричната му клиника е пълна. Сред пациентите му има много войници с диагнозата посттравматично стресово разстройство. Психиатърът няма съмнение, че колкото по-дълго продължи войната, толкова повече ще се увеличават случаите.

Тази е и причината Наталия да участва в армейския курс за превенция. Тя е военна психоложка и си дава сметка, че страната ще се сблъска с огромен проблем. Затова е доволна, че има възможност да опресни знанията си. „Естествено никой не е бил подготвен за тази война. Това, което стана по-рано в Донбас, не може да се сравни със случващото се там сега“, казва тя. „Много хора ще получат постравматични разстройстви и аз бих искала да науча повече по въпроса, защото ни чака много работа“.

Източник: Факти