„Капитан Андреево“: пестициди, заграбени милиони, накърнен имидж на България

Какво правят онези, чиито интереси държавата наруши, когато си върна обратно контрола върху проверките на камионите на ГКПП „Капитан Андреево“? Чакат новата власт, която да върне старото положение – пак частна фирма да проверява товарите с храни, които преминават през „вратите“ на ЕС.

Този монопол държеше повече от десетилетие дружеството „Евролаб 2011“, докато правителството на Кирил Петков го прекрати и от 20 май върна контрола на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На контрола от страна на БАБХ всячески се пречи, някои от помещенията на „Капитан Андреево“ все още не са освободени от дружеството, като се изчаква правителството да падне от власт и фирмата отново да поднови дейността си, заяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, който повече от месец се движи с охрана заради получени заплахи.

„Натискът да бъде възстановено статуквото е силен“

Запитан от ДВ как политическата реалност – правителство в оставка и вероятен служебен кабинет – ще повлияе на контрола на ГКПП „Капитан Андреево“ занапред, Христанов заяви, че „в момента политическият натиск да бъде възстановено статуквото е силен и се увеличава – особено от страна на „Има такъв народ““. Според него „те се опитват да създадат тази политическа среда, в която връщането на статуквото да се извърши без турбуленции. Ще действат по вектора „БАБХ не е направила нищо особено“, ще омаловажават и неглижират извършеното, ще изкривяват резултатите, ще имат на своя страна добра подкрепа от определени медии чрез изнасяне на противоречиви данни, за да объркат обществото, то да не знае кое е истината и кое – лъжата”.

Процесът по връщането на държавния контрол върху „Капитан Андреево“ би бил необратим, ако политическата воля застава зад това решение, каза Христанов, според когото „това ще е много сериозен тест за служебното правителство“. „Ако то продължи курса, без да се отклони от него, продължавайки да настоява прокуратурата и ГДБОП да си свършат работата – значи отстоява върховенството на закона и държавността. В противен случай ще знаем, че се е подчинило на мафията”.

(Не)видимите щети

Фундаменталният въпрос за Христанов е в кого ще отидат 250-450 милиона лева приходи от лабораторията на „Капитан Андреево“ в следващите 10 години – в държавата или в някой избран от държавата. За всичко друго бранителите на статуквото могат да подменят истината – за бруталните нива на пестицидите (до пет пъти над нормата, б.а.), които водят до внос на евтини плодове и зеленчуци и спират развитието на българските фермери, също и за Шенген, смята той.

В действителност щетата е много по-голяма от пратки с пестициди и храни, които не отговарят на стандартите на ЕС. Още повече нараснаха съмненията на европейските партньори в капацитета на България да охранява надеждно външните граници на ЕС. Разследващият сайт BIRD разкри връзки на фирмата на „Капитан Андреево“ с издирвания в миналото от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки. Той така и не стигна до съдебна зала, след като българската прокуратура не събра достатъчно доказателства срещу него за ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и нанасяне на побой.

Защо ли не ни пуснаха в Шенген?

Иронията е, че през всичките тези години, в които върхушката на ГЕРБ беше уредила „Eвролаб 2011“ да държи вратата към ЕС за всички товари, които подлежат на фитосанитарен и ветеринарен контрол, лидерът Бойко Борисов нонстоп обясняваше колко е готова България за Шенген. Уверенията му не хванаха вяра и до покана в общото пространство за движение на хора, стоки и услуги без граничен контрол не се стигна. Причините, заобиколени от Борисов, са известни – организираната престъпност, корупцията и нереформираната съдебна система. Но дълго време премиерът на ГЕРБ говореше колко добре се пазят границите, как аха „да влезем в Шенген по въздух“, колко сме готови, ама по „егоистични причини“ не ни пускат.

През февруари т.г., четири месеца преди правителството да си върне контрола върху „Капитан Андреево“, премиерът Кирил Петков публично заяви, че европейските партньори ни „нямат доверие“, защото „сме ги лъгали.“ След среща с премиера на Нидерландия Марк Рюте Петков каза, че България номинално е изпълнила изискванията за Шенгенското пространство, но въпросът е да ги спазва ефективно – реално да спре контрабандата и да подобри контрола по границата. Няколко седмици преди това, през януари, заместник-министър Иван Христанов е поискал досието за ГКПП „Капитан Андреево“. Пред „Политико“ наскоро той обясни, че още тогава е получил съобщение от „мафиотите под формата на въпрос: Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир?“

Наскоро вицепремиерът Асен Василев публично заяви, че съществуването на частната лаборатория на външната граница на ЕС е основната причина, заради която България не е допусната до Шенген.

Какво още е минавало през „Капитан Андреево“?

В тировете, които по документи са натоварени с храни, подлежащи на проверка на „Капитан Андреево“, може да е имало още много други стоки – контрабандни цигари, наркотици, валута, ментета на известни марки, изделия от благородни метали. Както стана ясно, от частната фирма са разпломбирали камиони преди митниците и без митниците. Неслучайно през юни Асен Василев поиска от германския си колега Кристиан Линднер Берлин да помогне със свои митничари – и получи утвърдителен отговор. Но процесът ще отнеме време.

Шансовете на България са да спре да лъже европейските си партньори и да маскира действителното състояние на границите си, за да получи експертна, техническа и материална помощ, допълнителни контроли и мисии. „Държавата няма полза от напудрени неща, представяни от предходни управления. Те водят само до отсъствие на доверие, което можем да спечелим сега с прозрачност, откритост и признаване на грешките“, казва Иван Христанов.

Докато в битката за българската граница се включат и партньорите от ЕС, кабинетът в оставка продължава с усилията да не допусне отново узурпиране на пункта. А „Евролаб 2011“ търси начини да се върне на „Капитан Андреево“ – макар че жалбите ѝ в съда бяха отхвърлени. Следващата седмица БАБХ ще предаде нови данни по случая на прокуратурата и ГДБОП заради съмнения за организирана престъпна дейност.

Наесен се очаква докладът от одита, извършен на място от Европейската комисия – част от проверка, започнала в началото на 2022 г. От 9 години пунктът не е бил одитиран. В същото време Борисов и ГЕРБ не просто заобикалят, а бягат с 200 от темата за „мафиотската граница“. Сигурно и те чакат да се върне старото положение.

Автор: Емилия Милчева

Източник: Факти