Тероризъм: убийството на Абе се разглежда като атака срещу японската демокрация

Атака срещу демокрацията. Връщане към политическите убийства от предвоенна Япония. Тероризъм.

След убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе посред бял ден със самоделно огнестрелно оръжие социалните медии са изпълнени с обществен гняв, хората стискат юмруци, а политиците се заричат, че няма да се поддадат. Абе беше голяма политическа сила дори и след като се оттегли през 2020 г., а освен това той е и най-дълго служилият политически лидер в страната.

„Куршумът проби основите на демокрацията“, написа след убийството на първа страница либералният вестник „Асахи“, който редовно опонираше на консерватора и понякога ревизионист на историята Абе. „Разтърсени сме от гняв“, заяви още изданието.

Част от общата ярост е породена от факта, че това е изключително рядко срещано престъпление в Япония. Там не е необичайно хората спокойно да си оставят телефоните и портмонетата в кафенетата, без да се притесняват за тях. Атаките с огнестрелно оръжие са рядкост, клоняща към нулата, особено през последните години и особено в политически контекст, въпреки че все пак е имало такива.

Но причините за шока могат да се открият също и в обстоятелствата: Абе беше убит близо до натоварена ЖП гара, по средата на реч в рамките на предизборната кампания за парламент. Япония приема сериозно случилото се, въпреки дългата си история на доминация на една партия в политиката и на нарастваща апатия сред избирателите.

Микито Чинен, който е писател и лекар, написа в „Туитър“, че вчера е гласувал, защото е „важно да се покаже, че демокрацията няма да бъде победена чрез насилие“.

Тази атака е уникална по рода си и представлява първото убийство на бивш или действащ лидер в поствоенна Япония и може да има сериозни последствия, каза Мицуру Фукуда, който е преподавател по управление на кризите в университета „Нихон“.

„Обществото ни може да е станало като тези, в които политици и високопоставени лица биха могли да бъдат мишена по всяко време, а това кара хората да се притесняват, че могат да бъдат нападнати, ако изразяват мнението си свободно“, допълни Фукуда.

Много японци си спомнят политическия и социалния смут от предвоенна Япония, когато властите искаха безпрекословно подчинение в страната, а имперските войски маршируваха из Азия; това беше обратното на демокрация – време, в което убийствата, заплахите, отправяни от властите към дисиденти, и ограниченията срещу свободата на словото и събиранията бяха широкоразпространени.

В модерните либерални демокрации политическите убийства са нещо почти нечувано, въпреки че все още има примери за политическо насилие, като да речем размириците на Капитолия в САЩ, които избухнаха на шести юни миналата година.

Мотивите на заподозрения за убийството на Абе, който беше арестуван, след като бе обезвреден от охранителите, все още не са ясни, въпреки че съобщенията на полицията и в медиите показват, че те не са били политически.

Но новият случай на убийство, броени дни преди изборите за парламент, в една от най-стабилните и богати държави в света, която при това действа като опора за политическата стабилност и сигурността заедно със съюзниците си от САЩ в противовес на определено недемократични съседни държави като Китай и Северна Корея, породи страхове, че е настъпила някаква фундаментална промяна.

„Япония е демокрация, така че убийството на бивш премиер е атака срещу всички нас“, написа „Джапан таймс“. „Това е терористичен акт“, допълва изданието.

След убийството на Абе политическите лидери продължиха предизборните си кампании, а управляващата Либерално-демократическа пария, на която Абе беше лидер, вчера отбеляза дори и по-голяма победа от очакваното.

„В разгара на нашите избори, които са основата на демокрацията, в никакъв случай не бива да допускаме насилието да спира свободното слово“, каза премиерът Фумио Кишида преди вота в условията на засилени мерки за сигурност.

Въпреки високия жизнен стандарт и завидната сигурност, в Япония има спорадични прояви на крайно насилие, включително и нападения от страна на лица, които дават израз на чувствата си за провал и изолация.

Един от последните подобни случаи беше през октомври, когато мъж, облечен като Жокера, наръга възрастен човек, разля масло и предизвика пожар в токийското метро, след което се опита да нападне още хора с нож.

В сферата на политиката вероятно най-поразителното политическо убийство беше извършено през 1960 г., когато десен екстремист нападна с меч социалистическия лидер Инеджиро Асанума пред очите на хиляди хора.

Нападенията с огнестрелно оръжие обаче са друго нещо.

Япония има някои от най-строгите закони за контрол на оръжията в света и те се основават на разпоредби, издадени през 1946 г. от окупационните сили на САЩ. Според последния годишен доклад на министерството на правосъдието за криминалните престъпления през 2020 г. полицията е арестувала 21 лица с огнестрелни оръжия, като 12 от тях са били свързани с улични банди.

През 1994 г. въоръжен мъж стреля по премиера Морихиро Хосокава по време на негова реч, но не успя да го улучи. През 2007 г. с огнестрелно оръжие беше убит кметът на Нагазаки Ичо Ито.

Стивън Наги, който е професор по политически науки и международни отношения в Международния християнски университет в Токио, каза, че много от хората, с които е разговарял, считат атаката срещу Абе за „инцидент със самотен вълк“, а не за нападение срещу демокрацията.

„Основните притеснения бяха свързани с вакуума в ръководството, който ще се появи, след като най-голямата политическа сила тъкмо загуби лидера си, и с отражението на всичко това върху траекторията на вътрешната политика“, каза Наги.

В сравнение със САЩ и Европа, мерките за сигурност около политическите и бизнес лидерите в Япония често пъти са били по-слаби, като изключения се правеха в случаи на специални и особено значими международни събития.

Отчасти това се дължеше на схващането, че просто липсват заплахи.

Но самото естество на публичното нападение срещу Абе би могло да доведе до спешно преразглеждане на начина, по който Япония охранява официалните си лица, и до затягане на мерките за сигурност по време на предизборните кампании или на други големи събития.

Япония беше достатъчно безопасна страна, за да могат политиците да се приближат до обикновените хора, да говорят и да се ръкуват, каза Фукуда. „Това беше една щастлива атмосфера, но може би вече я губим“, допълни той.

„В общество, в което има реален риск от убийство, нивото на сигурност трябва да бъде повишено“, посочи той. „Това е злополучно развитие на нещата, но не можем да предпазим сигурността си по друг начин“, заключи японският професор.

Източник: Факти