„Алфа Рисърч“: Ръст в подкрепата за ПП, ИТН остава извън парламента

С близо два процента се е повишила подкрепата за „Продължаваме промяната“ през последните два месеца, отчитат от „Алфа Рисърч“ – от 18,4% през април до 20,2% в края на юни. Най-вече свалянето на Никола Минчев от председателския пост на парламента и последвалият вот успешен вот на недоверие на правителството „води до преодоляване на регистрирания в предишни проучвания спад в подкрепата“, пишат авторите на изследването.

Така ПП се приближава до ГЕРБ, които имат подкрепата на 21,5% от заявилите, че ще гласуват на следващите парламентарни избори. Трети са БСП, които също отбелязват ръст – от 10,2% през април до 11,5% в края на юни.

ИТН отпадат от парламента

Ако парламентарните избори се провеждаха днес, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ нямаше да е част от следващия парламент, четем още в проучването. Те биха получили едва 3,3% доверие. Спад има в доверието и към „Възраждане“ – от 9,4% на 7,9%, мобилизация се отчита при ДПС – от 7,6% на 8,8% подкрепа – и „Демократична България“ – ръст от 6,7% на 7,1%.

В следващото Народно събрание място би намерила и партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. За „Български възход“ готовност да гласуват са заявили 5,4%.

Спад в подкрепата за Румен Радев

„Острите сблъсъци на партиите от управляващото мнозинство и на правителството в оставка с президента Румен Радев водят до оттегляне на доверието към него“ отбелязват от „Алфа Рисърч“. Положителните оценки за държавния глава спадат с цели 8 пункта – от 51% през април до 43% през юни. 43,9% казват, че той съдейства за разрешаване на политическата криза в България, 36,5% – че не съдейства. Радев все пак остава най-одобрявания политик в държавата.

Кирил Петков и Асен Василев се радват съоветно на 23,9% и 23,4% одобрение, Бойко Борисов на 20,2%, Корнелия Нинова – на 18,6%, а Христо Иванов – на 18%.

Близо 50% не искат нови избори

От агенцията определят като „силно поляризирано“ общественото мнение по въпроса дали трябва да има предсрочни избори – 46,7% казват „да“, 49,5% искат ново правителство в рамките на този парламент. 31,9% смятат, че коалиция около „Продължаваме промяната“ най-добре би се справила с управлението на България, 25,2% залагат на коалиция около ГЕРБ и Бойко Борисов.

Раздвижване има и по темата с ветото за Северна Македония – 42,4% подкрепят вдигането му, 53,2% са против.

Източник: Факти