Изгонените гонят или „крадецът вика дръжте крадеца“

Днес правителството в оставка реши бързо да свърши една работа докато все още е на власт. Едно правителство, което се разклати с вот на недоверие и си тръгва реши да помете след себе си каквото може докато може. Но помитайки помислиха ли, че ще заличат едни вековни следи които никога не ще се възстановят в същия им вид. Вероятно, защото това правителство с нищо не го запомниха и не влезе в историята, та решиха да се прочуят все пак и да ги запишат там някъде на десета страница в тефтера на историците. Е, прочухте се – с изгонването на 70 руски дипломата и то от най-високо ниво, хора, които години наред градяха мостове между двете страни и предимно работехе за укрепването на отношенията в областта на културата и вероизповеданието. Дипломати, които обичаха България като своя втора родина, говорехе български без акцент, отваряха фестивали, конкурси, форуми, паметници, помагаха на църквите и правеха всичко за укрепване на отношенията между България и Русия в най-добрият и положителен аспект. Сега, точно тези дипломати са буквално изгонени от един премиер в оставка, който е изгонен пък от неговия народ. Чьи интереси защитава този премиер, на който дори народът му не му повярва и не му гласува доверие?

Съобщавайки за решението си Петков каза, че тези дипломати са идентифицирани като хора, свързани с техните служби и са работили срещу нашата родина. „Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от България”, каза Петков. А той самият погледнали „кирливите ризи“ на неговото правителство? Нима те работиха за интересите на България? Защо тогава стигнаха до вот на недоверие? „Искам да поздравя службите и МВнР, че са си свършили работата”, каза гордост един премиер в оставка.

Дали взетото решение е законно предвид, че е взето от правителство в оставка?

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито от коалиционен съвет“, написа във фейсбук Корнелия Нинова. „БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където да го е взел“, допълни тя.

Е, от любимата му България си тръгва Пълномощният министър на Руската Федерация у нас Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният дипломат, съобщи ТАСС.

По думите му сред обявените за персона нон грата 70 дипломати и членове на техническия персонал освен него са генералните консули на Русия във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

“В резултат на това се закрива нашето генерално консулство в Русе, от което всички служители са изгонени, почти всички служители са изгонени от генералното консулство във Варна. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли. Като в това число влизат и членовете на семействата им , а това са повече от 200 души, които трябва да напуснат България“, казва още Воскресенски пред ТАСС и пред ФАКТИ.БГ. Той поясни пред ФАКТИ, че Консулството в Русе се затваря, а консулствата във Варна и консулският отдел в София прекратяват своята дейност. Съответно България е затворила консулството си в Екатеринбург.

Обявеният за персона нон грата дипломат не коментира какъв ответен отговор може да се очаква от Кремъл на експулсирането на това огромно количество дипломати, но отбелязал, че „дипломатическите отношения между двете страни са се усложнили сериозно“. Филип Воскресенски е истински дипломат и го е казал дипломатично, истината е, че дипломатическите отношения влизат в дълбока черна дупка от която скоро няма излизане….Да се затворят практически двете най-важни консулства в два ключови града като Варна и Русе, това е все едно да сложиш решетка на отворена врата, няма как да влезеш пак през решетката....Това свърши за историята Кирил Петков и неговата свита преди да си тръгнат. Е, с нещо ги запомниха, да не е без хич.

ТАСС припомня, че в края на април по време на работното си посещение в Киев Кирил Петков обяви, че София иска да намали размера на руската дипломатическа мисия в българската столица. След това изявление към българското външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия, която да проучи този въпрос.

Какво следва от тук нататък можем само да гадаем, но Ванга вече няма как да го предрече, а математиците пък не могат за го изчислят. Едно е ясно – наляха масло в огъня, факт – сега да видим кой ще го полее с вода и колко време още ще тлеят отношенията между „слънчева“ България и „братушките“.

Източник: Факти