Мадрид се стреми да убеди НАТО да погледне и на юг

Испания, която е домакин на срещата на върха на НАТО идната седмица, иска да убеди Атлантическия алианс в стратегическото значение на заплахите по южния му фланг, но имайки предвид войната в Украйна, партньорите ѝ явно смятат, че е приоритетът е друг, казват много анализатори.

Срещата, насрочена за 28 – 30 юни в испанската столица, се очаква по-специално да приеме новата „стратегическа концепция“ на НАТО, което ще е първото преразглеждане на пътната ѝ карта от 2010 г.

За Мадрид това ще е мечтаният повод да действа в полза на „360-градусовия подход“, в който да се включат неконвенционалните заплахи като тероризма или „използването на енергийни ресурси и нелегалната имиграция (от Юг, бел. АФП) за политически цели“, изтъкна в сряда испанското външно министерство.

„Заплахите идват колкото от източния, толкова и от южния фланг“, настоя на пресконференция министърът Хосе Мануел Албарес.

„Сега в Европа има война, но ситуацията в Африка наистина е тревожна“, добави колежката му от отбранителното министерство Маргарита Роблес, говорейки по-специално за джихадистките групировки, действащи в Сахел.

Разположена на няколко километра от африканския бряг, Испания е станала за нелегалните мигранти един от основните входове към Европа, както показа отново в петък масов опит за нахлуване в нейния анклав Мелиля, разположен на северния бряг на Мароко.

Над 10 000 мигранти влязоха през май 2021 г. в другия ѝ анклав Сеута, като се възползваха от отслабения контрол от мароканска страна. В разгара на дипломатическите търкания с Рабат за Западна Сахара Мадрид отправи упреци в „шантаж“ и „агресия“.

Испания тъкмо се помири с Мароко с цената на завой в политиката си спрямо този регион на Сахара, но се скара с Алжир, който подкрепя сахарските автономисти и заплашва да увеличи цената на газа, продаван на Мадрид.

Украйна променя „разположението на силите“

Но при конфликта в Украйна, който се разиграва на източния фланг на НАТО, Мадрид мъчно ще убеди партньорите си в значението на този южен фланг. Това ще е „трудна задача“, заяви за АФП Синан Юлген, експерт от научноизследователския Европейски център „Карнеги“ в Брюксел.

Според този бивш турски дипломат „войната в Украйна промени разположението на силите“, тъй като „заплахата откъм Русия стана основният източник на тревоги за повечето страни“ от алианса.

„Интересът днес е насочен главно към източния фланг“, при все че „държим под око и южния фланг“, заяви за АФП във Вашингтон Джон Кърби, който координира връзките с обществеността на Белия дом по въпросите на националната сигурност и отбраната.

В интервю за испанския в. „Паис“ в събота генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че алиансът „ще засили сътрудничеството си със страните от Юга“, като спомена Мавритания.

Но за президента на САЩ Джо Байдън стратегическият приоритет е Китай, който се очаква за пръв път да бъде споменат в „стратегическата концепция“, която ще бъде приета на мадридската среща.

„Руски заплахи“ в Африка

В опит да убеди партньорите си колко е важен южният фланг Мадрид набляга върху руската заплаха в Африка и дори намекна, че Москва стояла зад спора му с Алжир.

„За нещастие заплахите от Юг са все повече руски заплахи, дошли от Юг“, настоя в сряда Албарес, чието правителство критикува нарастващото присъствие на руски наемници от групата „Вагнер“ в Мали и Централноафриканската република.

Мадрид се опасява по-специално нестабилността в тази част от африканския континент да не доведе до засилване на незаконната имиграция в Европа и на първо място в Испания.

Според Синан Юлген Мадрид вижда и друг подводен риф във факта, че други членки на алианса, които имат интереси в Африка, като Франция, Италия и Турция, имат различни цели, а това затруднява прилагането от НАТО на обща стратегия.

„Това е основната причина да няма по-силен призив НАТО да играе по-голяма роля“ по южния си фланг, казва той.

Между другото, много служители от САЩ са на мнение, че НАТО би трябвало да се фокусира върху териториалната отбрана, а не върху „хибридните заплахи“, тоест неконвенционалните, подчертава Анхел Сас, директор на Центъра за глобална икономика и геополитика към испанското бизнес училище ESADE.

„Единствената териториална заплаха е Русия. Сахел може да дестабилизира Европа, но няма да завладее Испания или Италия“, отбелязва той.

Източник: Факти