Илиян Василев: Смешно е Путин да се сравнява с Петър Велики

Гледам нашите русофили се вдъхновяват на опитите на дребния Путин да се самоизвиси до високия във всяко отношение – бил е почти два метра Петър Първи.

В действителност трудно може да се намери по-нелепо сравнение.

Владимир Путин е пълна противоположност на Петър Първи във всичко, което има значение, но най-вече в най-главното – наследството. Петър е отдал живота си да притегли Русия към Запада, за това отчаян от азиатските окови на Москва, разбира че реформите са невъзможни и за това избира да изостави „столицата“ и да започне от гола поляна новата си столица.

Напротив, Путин върна Русия в Азия, при това не тази модерната Азия, която привлича вниманието на света, а изостаналата, агресивната, жестоката, тази на хан Батий и на васалът му Александър Невски, чието име срами катедралния ни храм.

Аналогията с Петър Първи не може да бъде по-абсурдна, Путин има примери в руската история с които да се сравнява и съизмерва, но наследството му едва ли ще му стигне за това. Сталин е неговия исторически „аршин“, а

пораженията на путинизма върху Русия са сравними само с тези на сталинизма.

Путин прочисти Русия от следите на Запада. Той деевропеизира страната си, изгори всички мостове с традиционните от векове партньори на Русия в Европа и обърна гръб на Източна Европа. Направи това системно и неотклонно, при това не само зачеркна материалните изрази на свързаността със стария континент, с неговите постижения в науката и технологиите, но и базисните цивилизационни ценности.
Руснаците при Путин, в пряк и преносен смисъл, днес се върнаха към епохата Москвичите.

Каква по точна епитафия един ден на управлението на Путин от това да караш Москвич и УАЗ модели от 1960 година. Путин превърна Русия в Джурасик Парк, в страна на пролите от романа на Оруел, безправни хора, които имат право само да работят и да се размножават. Те трябва да бъдат задължително прости, необразовани, за да не се разходват значителни средства по техния контрол и управление.

Дори руската култура е принизена до сирак, спират са автори, извземат се книги,

пренаписват се биографии, затварят за слово и мисли, различни от позволеното, камо ли за действие на протест. Как ви звучи новината от Архангелск, че се извземат от селските библиотеки в областта на книги на руски класици, само защото са подарени от Сорос. За да нямат хората представа за миналото и за традициите.

Всичко е въпрос на интерпретация, както в съвременната северомакедонска реалност. Фактите нямат значение, важна е „политкоректната“ им интерпретация. Съветският съюз не окупира, а освобождава Полша. Катин е лъжа. Червената армия освобождава Унгария през 1956 и Чехословакия през 1968.

Нацистите и бандеровците са навсякъде, грешките на Партията и на Вожда са винаги правилни, и властта му е от Бога.
Последователите на Путин искат да превърнат България в подобие на Русия. Не само да я спрат по пътя на интеграцията и европейската и западна политически, стопанска и икономическа система, но и да превърнат българските граждани в „москвичи“ и проли, дори ако за целта се форсира нова емигрантска вълна на недоволните, „за да се прочисти демографията от неблагонадеждни елементи“.

Българските путинисти искат да ни върнат в тъмните времена на живковизма, брежневизма и беровщината,

когато един решава, а другите изпълняват, когато кастата на недосегаемите може да краде и насилва през мутрите си безнаказано. Нали помните 90-те години, там искат да ни върнат..

Трябва да знаем, без борба и личното ни участие няма да опазим България. Трябва да излезем от окопа на самодоволството и непукизма. Демоните на миналото излязоха на светло и пак искат и парите и душите ни.

Източник: Факти