Габриел Вълков: България е изправена пред нова политическа криза

Правителството на Кирил Петков започна да се разгражда след излизането на „Има такъв народ“ от коалицията. Слуховете отпреди месеци, че има тайна договорка между ИТН и знакови олигарси от досега управляващото статукво може би ще излязат истина. Правителството отказа да отпусне близо 4 милиарда на Агенция „Пътна инфраструктура“, които пари отново да бъдат дадени на големите строителни компании, за част от които се говори, че прибират пари от обществени поръчки и евросредства. Това са пари, които трябваше да минат през Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което се държи от ИТН.

Тоест партията на Слави Трифонов излиза от коалицията, защото не може да раздаде почти 4 милиарда на близки до предишната власт фирми за строителство на магистрали. Фирми, които доскоро пълнеха черни партийни каси и помагаха на едно статукво да се задържи повече от 12 години на власт. Подобни безпринципни партньори захвърлят държавата в политическа криза в тежък за нея и света момент.

Предвид геополитическите проблеми на света, които са последвани от енергийни, финансови и други кризи, подобни действия работят само и единствено срещу интереса на България. Със сигурност неопитните партии в това правителството допуснаха много грешки през тези няколко месеца управление. Действията на Слави Трифонов обаче не правят нищо друго, освен да връщат държавата в ръцете на олигарсите и статуквото, срещу които се борихме повече от 12 години.

Източник: Факти