Нищо не върви между Париж и Киев

Въпреки многобройните покани да посети Украйна, френският президент и настоящ председател на европейския съюз Еманюел Макрон продължава да отговаря уклончиво. „Ще дойда – казва Макрон, само когато преценя, че посещението ми ще бъде полезно.“ Председателството на Франция приключва на края на юни и въздържателската позиция на нейният президент започва сериозно да дразни Зеленски.

И без това Макрон попари украинските надежди, като каза, че страната им ще трябва да чака няколко десетки години и че макар и да е част от европейския континент, тя не е готова за членство. На всичкото отгоре, вследствие на обявите за героична съпротива на украинците в Северодонецк, вместо да насърчи бойците на Киев, Макрон охлади техния ентусиазъм, като заяви, че не бива Русия да бъде унижавана. Дмитро Кулеба побесня и отвърна с презрение, че Франция е тази, която се унижава с подобна позиция.

След размяна на такива „любезности“, много е възможно, речите на украинският президент да прекратят разпространението си по екраните на парламента и сената в Париж. Що се отнася до посещение в близко бъдеще на Еманюел Макрон в Киев, Кулеба и Зеленски не бива дори да мечтаят!

Разликата между Зеленски и Макрон не се свежда до отношението им към Путин. Ако погледът на украинските ръководители е закован във фронтова линия в Донбас, този на френския президент е от височината на политик, загрижен за съдбата на Европа, като независима геостратегическа единица. В Киев може би не са в състояние да видят, как цели континенти застават зад Русия и антиамериканските настроения се прехвърлят върху европейците, но Макрон ги вижда. Като наследник на Де Гол, Жак Ширак и Франсоа Митеран, френският президент прави и ще прави всичко възможно за да избегне спускането на нова „Железна завеса“ между цивилизования Запад и останалия Свят.

Източник: Факти