Харвардци имаха една работа, в която да покажат, че не са аматьори, но се провалиха

Водещата заявка на „Харвардите“ не беше, че ще са националисти, та да им се сърдим какво правят по темата Македония.

Не беше, че ще са атлантически ястреби, та да им се сърдим относно помощта за Украйна.

Не беше, че са хора на културата, та да им се сърдим за Просто Наско.

Водещата им заявка беше, че са експерти от бизнеса, които ще въведат ред във финансите на страната и задвижат нейната икономика. Самият Петков беше служебен министър на икономиката, а Асен Василев – на финансите.

Да оставим настрана другата водеща заявка – че не спряха кражбите, нито успяха да вкарат някой от „лошите“ в съда. Тук може да се оправдаят със системата, прокуратурата и прочее.

Но какво е оправданието за пълния провал в сферите именно на финансите и икономиката? Там няма „Гешев“, който да им пречи. Напротив – в тези отрасли концентрираха невиждана власт в ръцете на много тесен кръг приближени около Асен Василев, Даниел Лорер и жената на Лорер. Там влака го карат само те – „експертите“, „успешните в бизнеса“, „А-отборът“.

И докъде го докараха този влак?

До там чак в Брюксел да предупреждават, че кабинетът тласка България към неконтролируеми разходи. Ако до сега не вярвахте на всички експерти, които предупреждаваха. Николай Василев, например, тръби от 18 Април и никой, като че ли, не го чува. Трябваше да започнат и от Брюксел да се притесняват към какъв харч сме се насочили, за да получи отзвук.

Имахте ЕДНА работа. Една основополагаща заявка и извор на легитимност. Един отрасъл, в който трябваше да сте експерти, завършили в Харвард и развивали успешни бизнеси. Една сфера, в която нямате право да сте аматьори – финансите.

А се оказахте точно такива, и цената за това ще я плащаме с години.

Източник: Факти