Войната на шпионите – тайна помощ за Украйна

Войната на Русия срещу Украйна е и шпионска война. В ожесточената си съпротива срещу руските агресори украинските въоръжени сили получават подкрепа от Запада – оръжия, боеприпаси, оборудване, военна подготовка и помощни средства, но също и информация, събирана от тайните служби.

Най-вече САЩ и Великобритания, но и други държави от НАТО, подпомагат украинската армия чрез своите тайни служби. Те предоставят например сателитни снимки, помагат за провеждането на електронно разузнаване, за подслушването на руските комуникационни канали или предупреждават украинските военни за предстоящи въздушни атаки на руснаците. А експерти на британската тайна служба за комуникациите (GCHQ) от месеци помагат на Украйна да отбива руски кибератаки.

Много успешно сътрудничество

В какъв обем е тази помощ, в какво по-конкретно се изразява тя и какви са резултатите от нея – тази информация се пази в тайна. Но в американските разузнавателни служби вече се говори за един от „най-големите успехи, постигани някога“, сравним с този от времето на Кубинската криза или с откриването на Осама бин Ладен в Пакистан.

„Редовно предоставяме на украинците подробна и навременна разузнавателна информация, за да са в състояние да защитават страната си срещу руската агресия. И ще продължаваме да го правим“, гласеше краткото официално становище на Белия дом по тази тема.

Други детайли не са известни, но както съобщават различни американски медии, тъкмо тази секретна информация от западните служби е осигурила на украинската армия значително предимство и е в основата на значителните руски загуби и поражения.

Разследване на „Ню Йорк Таймс“ например е показало, че американски секретни информации са помогнали на украинските военни да ликвидират 12 руски генерали. „Вашингтон Пост“ пък твърди, че украинците са получили от американските тайни служби точните координати на руския крайцер „Москва“, който беше потопен с прецизно ракетно нападение. Заслуга на ЦРУ бил и провалът на руски парашутисти, опитали се в първите дни на войната да превземат летището „Хостомел“ край Киев.

Американското правителство никак не е доволно от разгласяването на подобни информации и се опитва да ограничи щетите. Говорител на Пентагона заяви, че САЩ предоставят на Украйна секретна информация за развоя на войната, но не и данни за местонахождението на високопоставени руски офицери. Освен това САЩ не казвали на Украйна кои военни цели да атакува. „Често казано, украинците разполагат с много повече информации от нас“, заяви още говорителят.

САЩ не искат да станат страна във войната

Тайните служби не обичат да говорят за сътрудничеството помежду си, защото не желаят да загубят своите източници на информация – независимо дали става дума за лични контакти сред руските военни или дори сред политиците в самия Кремъл.

Важен е също и политическият аспект: колкото повече детайли за предоставяната от службите помощ на Украйна стават известни, толкова повече ще може да се говори за задочна война на Запада срещу Русия. А САЩ се опитват да избегнат това на всяка цена, макар да е пределно ясно, че американската помощ и дългогодишното военно обучение са допринесли значително за сегашните украински военни успехи.

САЩ и друг път са успявали – повече или по-малко тайно – да помогнат за отблъскването на руски войски – например през 1980-те години в Афганистан. Тогава Съветският съюз нахлу в съседната страна, за да докара на власт свое марионетно правителство в Кабул, а САЩ и други западни държави подпомагаха с оръжие афганистанските бунтовници – муджахидините. Така Съветският съюз затъна в изтощителна партизанска война, която приключи с изтеглянето на съветските войски от Афганистан през 1989 година.

Автор: Флориан Фладе

Източник: Факти