Христо Василев пред ФАКТИ: Няма промяна с корупционните схеми в строителния бранш

Бившият шеф на АПИ Светослав Глосов е завел дело срещу строителния предприемач Христо Василев, научи ФАКТИ. Василев разказа за причините за ситуацията и цялостната ситуация в строителния бранш.

„Есента на 2019 г.подписах договор с фирма Биад-С собственост на бившият изпълнителен директор на АПИ Светослав Глосов. В началото всичко беше наред, през пролетта на 2020 г. започнаха проблемите с неговата фирма, а именно нередовни плащания на фактури от тяхна страна. По договор всяка седмица трябва да получавам превод за извършеното СМР от моя страна, но те не постъпваха коректно, имах забавяния от по 3-4 седмици. Взаимоотношенията ни приключиха точно поради тази причина-некоректни платци. Аз обвинения към тях нямам – те имат! Ситуацията е следната, в един момент ми омръзна тази некоректност от тяхна страна и спрях служителите си. Последната фактура за извършено СМР (строително монтажни работи) не ми беше преведена. Казах им да се почерпят за мое здраве и така и не я преведоха до ден днешен. Опитаха се да привлекат и моите служители, но те бързо се осъзнаха и се върнаха при мен, все пак никой не иска да работи цял месец и да не получи заплата. След това от фирма БИАД-С измислиха взевъзможни СМР-та, които уж не съм извършил и ми извадиха изпълнителен лист (уточнявам – аз и мой представител не е присъствал, защото не беше поканен от тяхна страна). Бях повикан от ЧСИ и заявих, че не дължа нищо на БИАД -С, което е самата истина. Две години по-късно получавам призовка за дело, което е заведено от БИАД-С срещу мен и фирмата ми.

Да, ще предприема и аз действия, защото не може да продължава това в държавата ни! Не може големи фирми като БИАД-С да ликвидират по-малки фирми като моята. След моя публикация във фейсбук получих подкрепа от други фирми и строителни работници, които са в моето положение, предложиха да ме подкрепят в деня на делото като организират протест в моя подкрепа пред СРС. Ще подам сигнали в абсолютно всички институции.

Преди време дадох интервю за вашата медия за схемите и корупцията в строителството. Към днешна дата нищо не се е променило. Работи се по същата схема, както и преди – строителните работници получават парите на ръка, осигуряват ги на минималната заплата и всичко е ОК за тези фирми. Общ работник взима около 1 800-2 000 лв заплата-осигуровки на 710 лв. Майстор – 3 000-3 500 лв заплата – осигуровки на 710 лв. Обикновено много фирми ползват-фирми (бушони) за уж подизпълнители, в които са назначени работниците и като приключи обекта фирмата бушон остава със задължения за осигуровки към държавата, а фирмата изпълнител остава чиста, оттам се крадат милиони левове.

С държавните поръчки нещата не стоят по много различен начин. Явяват се няколко фирми с десетократно завишени цени и една фирма с деветократно завишена цена – естествено фирмата с по-ниска цена печели. Обикновено тези фирми са свързани по един или друг начин. Държавата трябва да се намеси спешно и да започне да сравнява цените на пазара, а не да се води от фирмите, които дават най-ниска цена. В строителството се краде и укриват данъци най-много от всички останали сектори“.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: Факти