Повече НАТО в България значи повече сигурност за страната ни

Много български политици се страхуват да го кажат, защото може би биха изгубили част от имащите право на глас в България, други пък нямат дълбочината, за да достигнат до извода, че:

Наличието на натовски бази на територията на нашата република е факт, който защитава националния интерес на България, част от който е националната сигурност на България, която се гарантира включително от съюзни войски.

Важно е да уточним, че има абсолютен знак за равенство между американско военно присъствие и натовско военно присъствие, а България е пълноправен член на НАТО вече 18 години.

Още по-важно е да уточним, че то не е агресивно спрямо страни извън съюза и няма завоевателни амбиции, а е на наша територия, на румънска територия, на територията на Полша и Прибалтийските страни, за да гарантира мир и за да възпира завоевателните апетити на Русия, които във времето бяха доказани с нахлуването в Грузия през 2008 година и незаконната анексия на Крим шест години по-късно. В исторически план по-назад във времето също – окупацията на независимото Царство България и установяване на престъпния комунистически режим в изстрадалата ни Родина.

На тези, които от години повтарят, че има опасност от въвличането ни във война с Русия, и преди всичко на тези, които се хващат на тази въдица, трябва да бъде ясно заявено: НАТО е отбранителен военно-политически съюз и не напада. Той гарантира въздържане и мир, а посредством това и условие за цялостен просперитет.

Примерът с Югославия е несъстоятелен. Бомбардировките над нея са акт на защита на мирно население от сигурна смърт.

Така че, война между Русия и цивилизования свят може да има само ако федерацията нападне страна членка на НАТО.

Членството на България в НАТО и присъствието на натовски войски на наша територия ни гарантира невъзможност за казахстански, беларуски, украински, грузински и други подобни сценарии.

Въпреки всички позитиви на натовското присъствие у нас, партия „Възраждане“ се обяви против разполагане на още войници от нашите партньорски страни – акт, който ще цели да покаже на Руската федерация отбранителната готовност на страните от алианса и нищо повече от това.

Никой не бил питал българите дали да членуваме НАТО, тюхкат се популистки от „Възраждане“. Да, не е провеждан референдум по този и много други въпроси поради факта, че България доминира представителната демокрация и така е по-разумно, защото редовите граждани нямат компетенцията да се произнасят по различни специфични въпроси. Единствената разумна опция да има референдуми по различни въпроси е ако по темата Х има поне една година дискусии и информационна кампания.

От друга страна – защо ни е референдум, след като години наред българският народ е излъчвал с преимущество партии, които подкрепят евроатлантическата ориентация на страната ни? Включително сега от първата до шестата по големина парламентарно представени партии подкрепят евроатлантическата ориентация на България. Единствено партията с най-ниска подкрепа, която е парламентарно представена, има за политическа цел да ни изкарва от НАТО и тогава наистина да станем уязвима мишена.

Друг важен детайл е, че в България никога не е имало масов, дори един, антинатовски протест. А дори и да беше имало – участващите в него пак щяха да са малцинство с оглед изборните резултати през последните над 30 години.

„Изразяваме категоричното си несъгласие за разполагане на войски на НАТО на българска земя, като настояваме правителството и Народното събрание да преразгледат споразумението за военните бази на САЩ в България и да го прекратят“, заяви Елена Гунчева и добави, че от „Възраждане“ ще внесат проект за решение в тази посока.

Всичко в този цитат обслужва само един-единствен национален интерес и той не е българският. Руският е. А те са си много далечни, защото както каза президентът Румен Радев: „Русия не може да ни е пример“.

Отбелязването за обслужването на интереса е важно, понеже „Възраждане“ основава политическата си реторика и на това, че политиците от другите партии работят за интереса на други държави. Гледната точка извън тяхната обаче показва обратното.

Излизане на България от НАТО е една от възможно най-опасните развръзки за страната ни, защото без колективната защита на съюза, ще бъдем обречена на несигурност при наличието на амбициозни (по-меко казано) държави като Турция и Сърбия около нас. Да не говорим за голямата руска опасност.

Източник: Факти