Огнян Минчев: Премиерът Кирил Петков не обича разделението на властите

КЕВР е независим орган, избиран от парламента. Припомням това, защото макар премиерът Петков да го съобщи в интервюто си снощи, той даваше оценки на комисията сякаш, че му е пряко подчинена.

Кирил Петков не обича разделението на властите. Неговият мащаб надхвърля досадните баланси в посока „власт власт удържа“ и го предизвиква да управлява всичко и всички едновременно.

Това коментира във „Фейсбук“ проф. Огнян Минчев.

Да, КЕВР е с изтекъл мандат.

Но обвиненията в недобросъвестност и при това обстоятелство следва да бъдат много добре аргументирани. И то аргументирани с тон, респектиращ именно разделението на властите.

Иван Иванов е председателят на КЕВР с изтичащ мандат. Три мандата депутат от ДСБ в различни коалиционни формати, един от основните енергийни експерти в българската политика.

До този момент никой по никакъв повод не е изказвал каквито и да е аргументи или подозрения спрямо добросъвестността и експертизата на Иванов и екипа му – въпреки, че срещу определени решения на комисията имаше на 2-3 пъти и граждански протести.

Петков прекрачи тази линия – Иванов и колегите му си тръгват под подозрения за това, че са работили против новото правителство.

Това нито е етично, нито е разумно.

Време е Петков и колегите му да учат по-бързо – като начало азбуката на институционалното поведение.

Източник: Факти