Адв. Екимджиев за ФАКТИ: Гешев ще подаде оставка, ако кукловодите му кажат. Той няма собствена воля

“Ежедневно сме свидетели на изказвания на политици, които освен че не отговарят на обективната действителност, имат за цел да внушат, че развитието и просперитетът на българската държава е в пряка зависимост от личността на главния прокурор”.

Това се каза в официална позиция на Прокуратурата на Република България от днес.

“Истината е, че Планът за възстановяване и устойчивост по никакъв начин не е обвързан с горното и целта на тези изказвания е манипулиране на общественото мнение с цел отстраняване на настоящия главен прокурор и овладяване на прокуратурата”, посочват още от държавното обвинение.

Каква е издържаността на това твърдение и успя ли прокуратурата да се делегитимира до степен казаното от нея да няма тежест – по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с адв. Михаил Екимджиев.

“Гешев е пропилян актьорски талант. В последната година – след протестите с искане на неговата оставка миналото лято и неговият крупен гаф с нахлуването в Президентството, изглежда само Гешев все още вярва, че е главен прокурор. Заради неговите провали, заради неговата неадекватност, представата на хората за прокуратурата като институция е изпразнена от съдържание – те нямат надежда и доверие, че в България има власт, която да разкрива престъпленията и да наказва престъпниците.

Виждаме какво се случва – МВР събира данни и разкрива престъпления, но всичко, което ВМР е установило, бива замразено от прокуратурата. МВР има преди всичко оперативно-издирвателни функции. МВР предава информацията за извършените престъпления на прокуратурата – и по случая с Гешев и фирма “Жоси”, който много наподобява на “Осемте джуджета”, и с автомагистрала “Хемус”. В момента, в който корупционните престъпления, свързани с търговия с влияние, с изнудване и принуда бъдат предадени на прокуратурата, от която зависи дали ще бъде повдигнато обвинение, прокуратурата изпада в ступор и нищо от това, което МВР е установило, не получава своето законосъобразно продължение под формата на изготвяне и внасяне на обвинителни актове”.

“За всички е ясно, че Гешев е фигурант, кукла на конци”, смята адв. Екимджиев. В подкрепа на твърдението си той посочи: “За две години от началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор той смени поне три роли. Той имаше плътно сценично присъствие във воайорските набези в жилището на Баневи – снимаха гардероба, спалнята, накитите на семейството. Спомняме си и при ареста на Десислава Иванчева как Гешев обещаваше безкомпромисна битка с престъпността, с корупцията. Обясняваше как ще върне на пенсионерите и на ограбените българи присвоеното в хода на бандитската приватизация. Опитваше се да изиграе архетипен персонаж от рода на Антонио ди Пиетро и Джовани Фалконе – двама италиански прокурори и следователи, които обърнаха битката срещу мафията и политическата корупция преди трийсетина години в Италия”.

“Моментът на пречупване при Гешев беше, когато заедно с преторианския си башибозук – Бюрото за защита на свидетели, нахлу в Президентството. С това предизвика началото на края и на ГЕРБ, и на собствената си персона като главен прокурор. Тогава видяхме един друг Гешев – той се затвори, дълго време го нямаше. След това изпълзя. Докато хората протестираха, той обикаляше селца и паланки, обясняваше как ролята на прокуратурата е да се занимава не толкова с корупцията и злоупотреба с власт, а с битови кражби – кокошка, прасета и т.н. Това беше Гешев – спасителят на бедните хора по селата”, посочи също адв. Екимджиев.

“В последните няколко седмици вече го виждаме в ново амплоа. Първо го видяхме като героичен защитник на своя колежка, срещу която шефа на ГДБОП се държал недостатъчно джентълменски, говорил с неподходящ тон и едва ли не я принудил да иде в сградата на ГДБОП в почивен ден, което явно прокурорите не смятат за нормално, когато става дума за разследване за 53 милиона лева. След това видяхме и скеча, който Гешев се опита да спретне на новия министър на правосъдието Надежда Йорданова с връчването на един прекрасен букет по средата на нейно интервю. Това беше очевиден опит да се постигне ефекта на снимката на Владислав Панев с Пеевски и според мен незаслуженото остракиране на Панев след снимката. Явно Гешев, в ролята на един несбъднат джентълмен, с жеста си трябваше да компрометира новия правосъден министър”, отчете още той.

“Тези ситуационни роли на Гешев доказват, че на него не може да се вярва, че той е просто второкласен актьор. А всъщност ролята на Гешев е да бъде политик, който се прави на главен прокурор. Затова не можем да вярваме на нищо, което излиза от Гешев и от подчинената му прокуратура”, заключи адв. Екимджиев.

На въпрос за самото твърдение на прокуратурата, че Планът за възстановяване и устойчивост не е свързан с фигурата на главния прокурор, адв. Михаил Екимджиев отговори: “Всеки човек, който следи процесите, дори да не е професионален дипломат, знае какъв е езикът на европейските институции. Те никога няма да кажат: “Ще ви дадем тези пари само ако махнете Гешев”. Те казват: “Искаме реформа в съдебната система, което е повече от естествено – ако сега ви дадем парите на европейския данъкоплатец, клептократското обкръжение на Гешев от бившето управляващо мнозинство ще ги усвои за отрицателно време, както се случваше с пари за магистрали, язовири и т.н.”.

“Европейските институции ни казват, че искат съдебна реформа. Тяхното изискване за съдебна реформа е не толкова, защото се грижат да имаме чувство за справедливост и психологически комфорт, а защото искат парите на европейските данъкоплатци да бъдат защитени надеждно под българска юрисдикция. Това може да стане само при добре функционираща прокуратура. Необходими са реформи, свързани преди всичко с начина на управление на прокуратурата.

Има поне десет доклада на Европейската комисия от периода на Механизма за сътрудничество и проверка, в които непрекъснато, ежегодно се повтаря необходимостта от реформа в прокуратурата и контрол по отношение на главния прокурор. Явно от неудобство, че тези неща се повтарят толкова време, а в България не се прави нищо, за да не признаят безсилието си от невъзможността у нас да бъде наложено върховенство на закона, включително с европейска помощ, този механизъм беше поставен на заден план – продължава да действа, но в по-мека форма, за да бъде заменен с новите механизми, които позволяват европейските субсидии да бъдат свързани с върховенството на правото”, обясни адв. Екимджиев.

“Въпросът дали да бъдат предоставени такива средства, се поставя по подобен начин още за Полша и Унгария. Тези две държави също имат проблеми с върховенството на правото, които обаче не са свързани толкова с прокуратурата, а по-скоро с намесата на изпълнителната власт в съдебната власт и с подчиняването на съдебната система. Там прокурори, адвокати и съдии заедно протестират срещу вмешателството на Орбан и на Качински”, допълни той.

“Докладите на Европейската комисия казват пределно ясно какво трябва да се направи, за да се постигне желаната съдебна реформа в България, без която средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не биха били предоставени. Още в решението на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви срещу България”, което не е изпълнено вече повече от 10 години (б.р. решението е от 2009 г.), черно на бяло се казва, че статусът на главния прокурор, който няма начин да бъде разследван, дори при сериозни улики, че е замесен в убийство, е несъвместим с правовата държава и с Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Повече от 10 години фокусът на европейските институции относно съдебната реформа у нас е именно върху прокуратурата. Да, има забележки по отношение начина на функциониране на Висшия съдебен съвет, по темпото на правораздаването и т.н., но те винаги са на втори, трети план. На първо място винаги е проблемът с ръководството на прокуратурата.”, обясни адв. Екимджиев.

“Ние, като суверен, сме заложили в Конституцията, че тя е независима. Тъй като обаче нейният административен ръководител има неограничена власт как да я ръководи и не търпи нито политически, нито юридически санкции за нарушаването на Конституцията, той, съобразно политическата конюнктура, еднолично решава на кого ще продаде независимостта ѝ срещу съответните бонуси за себе си и клептократското си обкръжение. Пределно ясно е какви са посланията на Европейската комисия. Категорично тези огромни средства по Плана за възстановяване и устойчивост са свързани точно с ръководството на прокуратурата”, категоричен е той.

“Има хора, които казват да не се вторачваме в Гешев, а да реформираме прокуратурата, така че когато главен прокурор не е Гешев, проблемите да не се възпроизведат. Да, начинът на избиране на главния прокурор и неговите правомощия трябва да бъдат променени. Сега, когато Гешев се е превърнал в олицетворение на корупцията обаче, в отрицание на това, което би трябвало да представлява главният прокурор, е очевидно, че структурната промяна в прокуратурата трябва да започне с неговото отстраняване. Позорящо е за правова държава човек с такъв етичен профил да бъде начело на институцията”, каза още адв. Екимджиев.

В края на разговора той коментира дали според него отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор може да се случи в кратки срокове. “Слушайки внимателно последните интервюта и на министър-председателя Кирил Петков, и на министър Надежда Йорданова, оставам с впечатление, че повече се очаква в резултат на разнопосочен натиск спрямо Гешев – и политически, и граждански по линия на разследването в МВР срещу него и баща му (б.р. разследването по #ЖосиГешев), Гешев да прояви здрав разум и сам да подаде оставка. Това ми се струва твърде хубаво, за да бъде реално. Гешев е монтиран там именно заради дебелокожието си, заради безчувствеността си. Той няма да напусне заради свои етични скрупули, защото очевидно живее в друг свят. Залозите, свързани с неговото оставане на позицията, също са твърде големи – вероятно се дава време на хората от бившето клептократско обкръжение на Бойко Борисов да прикрият престъпления и да се спасят от българското правосъдие. Гешев няма да подаде оставка сам, защото той няма собствена воля. Ще подаде оставка, ако кукловодите му кажат: “Вече си безполезен, вече е по-добре да те няма”, посочи адвокатът.

“Сигнали в тази посока има, но твърде плахи. Имаше едно интервю на Томислав Дончев, в което виждаме известна промяна в тона на втория човек в ГЕРБ спрямо прокуратурата. Това удивително съвпадна с обявеното от прокуратурата – че най-сетне, повече от година след снимките на шкафчетата с пачки и кюлчета, прокуратурата е поискала от БНБ информация за серийните номера. Това елементарно процесуално искане, разбира се, можеше да се случи в първите няколко часа след излизането на снимките, а не да се чака повече от година. Ако се очертае линия на конфронтация между ГЕРБ и Гешев, вероятността той да подаде “оставка” става малко по-реалистична. Да очакваме само за това, че изведнъж той ще се погледне отстрани и ще прозре, че позори цялата правосъдна система и престижа на държавата ни, това не ми се струва реалистично”, каза още той.

“Допускам, че следващата информация, която ще ни предоставят американските власти по закона “Магнитски”, ще бъде свързана или с Борисов, или с Гешев и Борисов. Това би направило позицията на настоящия главен прокурор неудържима”, завърши адв. Михаил Екимджиев.

Източник: Факти