Д-р Цецка Бачкова пред ФАКТИ: Увеличаването на максималния осигурителен доход е дискриминация

„Увеличаването на максималния осигурителен доход се ползва винаги за запълване на дупки в бюджета, защото касае сравнително малък брой хора и сравнително малко бизнеси“. Това каза за ФАКТИ д-р Цецка Бачкова, политолог и икономист, зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ) и народен представител в предходните два парламента.

„Няма такъв обществен отпор срещу едно такова решение, както например се случва, ако се направи нещо със заплатите на учителите“, допълня тя.

Потърсихме г-жа Бачкова по повод продължаващия в българската общественост дебат трябва или не да бъде увеличен максималният осигурителен доход у нас, както и очаквали тя, ако тази политика бъде осъществена от управляващото мнозинство, и максималните пенсии да бележат ръст.

Припомняме, че увеличението на максималния осигурителен доход с 450 лева трябваше да започне да действа от началото на 2022 година, но в крайна сметка се прие политиката да бъде официализирана в средата на същата година. Промяна, която по никакъв начин не отменя нито лошия ѝ характер по същество, нито това, че ще създаде неудобство за бизнесите, които ще засегне, защото те отдавна са планирали бюджета си за 2022 година.

„Политиците страдат от това да онеправдават по-малките групи заради политически интерес. Смятам, че липсата на обвързаност какво получаваш насреща срещу осигуровките, които плащаш, е важен проблем. Много хора в България, осигуряващи се на максималния праг, не биха имали против да плащат по-високи отчисления, ако получават насреща качествени услуги. В момента обаче в България положението е такова, че за да имат добри здравни услуги, хората трябва да имат допълнително здравно осигуряване, за да имат добри образователни услуги за децата си често предпочитат частните училища или частни детски градини, а за да имат добра пенсия по-скоро трябва да спестят нещо или да инвестират в допълнително пенсионно осигуряване. Именно поради изброените реалности връзката между това, което плащаш като осигуровки и това, което получаваш насреща, се губи и респективно на това хората губят стимул да плащат тези пари“, коментира д-р Цецка Бачкова.

„Ние се намираме в един период, в който за много сектори се предоставят облекчения и помощи, за да преодолеят кризата, като в същото време предлаганото увеличаване на максималния осигурителен доход ще натовари сектори, които успяват да задържат някакъв стандарт на заплатите в тях и от друга страна са „на светло“ (б.р. тоест осигуряват служителите си на реалното им възнаграждение). В този смисъл това е дискриминация, защото не може на едни сектори да наливаш средства от бюджета, за да им помогнеш да преодолеят кризата, а от други сектори да взимаш и да ги товариш“, категорична бе тя.

„Друг фактор е, че би следвало да има предвидимост за бизнеса. Въвеждайки по този начин мерки се създава трудност и несигурност за бизнеса“, добави зам.-председателят на ДСБ.

„Хората, осигурени на максималния осигурителен доход, ще плащат повече осигуровки, но ще получават същата услуга насреща. Същото лошо здравеопазване, същия таван на пенсиите, а би следвало да има обвързаност между максималния осигурителен праг и максималната пенсия“, каза д-р Бачкова в отговор на въпроса на медията ни дали ще има обвързаност между увеличаването на максималния осигурителен доход и нивото на максималната пенсия в България.

По темата тя допълни следното:

„Мисля, че и автоматизираният механизъм не е някакво добро решение, защото обвързването на максималния доход със средната заплата например не стимулира работодателите да повишават заплатите, съответно не стимулира и икономическия растеж. Всеки се опитва да работи повече, да печели повече, за да остане накрая нещо в джоба му. Ако обвържем максималния осигурителен доход със средната заплата, добавената стойност на служителите и работодателите ще отива за по-високи осигуровки“.

„Трябва да се търси баланс, не бива политиците да опитват да ползват определени групи за запълване на дупки в бюджета“, обобщи политологът и икономист.

„Много хора гласуваха за „Продължаваме промяната“ точно заради това, че в периода на служебното правителство те показваха (б.р. конкретно Асен Василев и в някаква степен Кирил Петков) воля да запълват дупки в бюджета. Казваха, че има пари в държавата, но те се крадат, като в крайна сметка направиха актуализация на пенсиите, казвайки, че парите ги има. Накрая обаче излиза, че явно парите ги няма и те ще бъдат взети от хората и фирмите, които произвеждат висока добавена стойност, което, извинявам се за силния израз, но е измама – разминаване между предизборните обещания и това, което се случва след това. Надявам се „Демократична България“ да успеят да се противопоставят на тази мярка, защото макар и от средата на годината, тя пак ще бъде проблемна за много работодатели. А и все пак искаме хората да имат по-високи доходи, а не всеки път, когато им се вдигнат малко доходите, някой да ги взима от джоба им“, завърши анализа си д-р Цецка Бачкова по проблематиката, свързана с планираното повишаване на максималния осигурителен доход у нас.

Източник: Факти