Доц. Методи Андреев пред ФАКТИ: Ако не махне Гешев, новото управление няма да успее

„Не съм оптимист заради естеството на коалицията“. Така започна коментара си за ФАКТИ доц. Методи Андреев по отношение на бъдещото коалиционно управление на България, което ще се официализира всеки момент.

Доц. Андреев е бивш народен представител и бивш председател на Комисията по досиетата.

Както е известно, в коалицията ще бъдат „Продължаваме промяната“ – победители на парламентарните избори от 11 юли, Българската социалистическа партия, партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ и обединението от три формации – „Демократична България“.

А ето и какво кара доц. Методи Андреев да е скептичен към задаващото се редовно правителство:

„Категорично не харесвам определени представители на БСП в бъдещото управление, като не казвам, че там няма и почтени хора. Освен това, самото БСП се показа като една ретроградна партия, тъй като изпращаше на разговорите едни провалени свои политици, част от тях осъдени, и това не е добро отношение към управлението, в което искаш да участваш.

Другата партия, заради която желанието ми да бъда оптимист се изпарява, е „Има такъв народ“. Слави Трифонов в никакъв случай не е пример за подражание. Трифонов в никакъв случай не се показа и като успешен политик, той провали партията си и хората, които, не знам поради какви причини, но все пак му бяха повярвали.

Заради посочените две политически формации в най-добрия случай оптимизмът ми е умерен. Разчитам предимно на „Демократична България“, на тяхната принципност. Не че ги харесвам толкова много, просто в някои отношения действително са принципни. Надявам се също, че тандемът Кирил Петков и Асен Василев ще направят поне сериозен опит да постигнат декларираното. Нулева корупция е трудно да се постигне, но се надявам да се даде решителна битка с корупцията“.

На въпрос от страна на медията ни, дали с оглед обстоятелството, че се налага коалиция с БСП и ИТН, за ПП и ДБ нямаше да е по-добре да отидат на четвърти избори, доц. Методи Андреев отговори така:

„Това бе най-лошият вариант. Четвърти избори означаваше да върнем Борисов на бял кон. Хората разсъждават просто. Те казват: „Аз гласувах за „Продължаваме промяната“, за да махнат Гешев“. И тях не ги интересува как ще бъде махнат Гешев, те просто искат той да бъде махнат. Като са обещали ПП, трябва да го направят. Същото е и с изборите – обещаха, че ще има правителство, стабилно управление. Това, че видите ли нямало мнозинство… За хората това е проблем на политиците, които трябва да намерят решението на този проблем, защото за това им се плаща – да решават въпроси“.

В качеството си на строителен инженер доц. Андреев в коментара си отправи поглед към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и конкретно към спрягания за негов министър – Гроздан Караджов, представител на „Има такъв народ“.

„Знаете, аз съм строителен инженер, а и добре познавам Гроздан Караджов. Много лесно ще го изтествам и много лесно ще оформя своето публично отношение към него като министър на регионалното развитие, защото той бива спряган за поста.

В момента, в който Гроздан Караджов покаже, че не иска да елиминира престъпния български инженеринг, наложен от мафиотското управление на Борисов, или започне да шикалкави по отношение на текстовете, които професионалните камари – Камарата на инженерите и Камарата на архитектите, сме подготвили, нещата ще бъдат ясни. Ние предоставихме тези текстове на служебния регионален министър доц. Комитова, която изрази пълна готовност те да бъдат вкарани в съответните закони.

Стане ли Гроздан Караджов министър на това министерство, ние ще поискаме среща с него и ако той не застане категорично на позицията на професионалните гилдии, че инженерингът е форма на корупция и престъпно крадене от българския бюджет и еврофондовете, и не направи решителни стъпки, а се повлияе от олигархичните строителни фирми, които в момента управляват Камарата на строителите, това ще означава, че битката с корупцията в този сектор е зачертана. Казвам това предварително, за да знае Гроздан Караджов какво искаме от него и да знае как ще постъпим, ако той не направи това, което ние искаме, защото то е правилното, то е в интерес на обществото, не на двама-трима или десетина човека около Борисов. Най-голямата далавера, от която са откраднати най-много пари, милиардите, за които непрекъснато се говори – това е инженерингът в българското строителство. Ако се запуши тази дупка, това ще бъде един много успешен удар срещу държавната гранд корупция. От много години се опитваме да се борим срещу този инженеринг и виждаме как мастити партии, уж силни, се огъват в момента, в който дойде време да решават въпроса с престъпния корупционен инженеринг в България“, обясни доц. Методи Андреев.

В контекста на поста министър на регионалното развитие и благоустройството от ФАКТИ отбелязахме, че може би за за МРРБ ще е голяма загуба, че доц. Виолета Комитова, която е служебен регионален министър, няма да остане поста си.

Доц. Андреев, който е неин колега, коментира така възможната ситуация:

„Симпатизирам на г-жа Комитова. Освен че ми е колежка от университета, тя се прояви като едно много мъжко момиче и добър професионалист. По всички „брадясали“ казуси тя имаше абсолютно правилно отношение, каквото е било отношението и на гилдията. Така беше и с безумието да се прави паспорт на всички сгради, което си беше един квази данък, така беше и по отношение на инженеринга, за който говорих преди малко. Преди месец и половина тя ни покани – Камара на инженерите в инвестиционното проектиране – цялото ръководство, и Камарата на архитектите. Аз бях в лично качество на срещата, тя продължи почти три часа и беше с целия ръководен състав на министерството. Дебатирахме предложенията на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за промени в Закона за обществените поръчки, с които да се премахне безумното ползване на инженеринга за корупционни схеми. Текстовете бяха одобрени и министър Комитова разпореди да бъдат вкарани в Закона за обществените поръчки.

Ако трябва да обобщя, в нейно лице за първи път от повече от 10-15 години ние имаме министър, който разбираше за какво става дума и е на правилна позиция. Освен че е доцент в университета, тя е и проектант и много добре знае какви са проблемите на сектора. Не мога да кажа дали Гроздан Караджов е професионалист в областта на строителната индустрия. Той може да е добър мениджър, но доколкото знам се занимава с комуникации“.

„Махането на Гешев е абсолютно задължително. Без махането на Гешев, това ново управление не може и няма да успее. Ще загубят битката, ако не го махнат. Важно е и евентуалното осъждане на един от последните двама главни прокурори – за престъпно бездействие най-малко, да не кажа за укриване на извършени престъпления“, категоричен бе някогашният народен представител и изявен антикомунист за това коя е най-важната задача пред бъдещото правителство.

На уточнението ни, че в Парламента едва ли ще има мнозинство за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, доц. Методи Андреев реагира така:

„Няма значение. От това българският гражданин не се интересува. След като си казал хоп, трябва да скочиш. Не скочиш ли, падаш в дупката. Трябва да намерят начин и този човек да си „обере крушите“. Зад него в момента се крие цялата българска мафия. Тези огромни нарушения, които бяха констатирани от МВР и от други държавни институции, нямат никакво решение от страна на Гешев. Ясно е, че този човек е зависим, че този човек обслужва интереса на държавната мафия и че той е най-важната крепост на крадливата българска мафия на ГЕРБ, ДПС и задкулисието.

Има международни институции, ще ползва дипломацията, ще се създаде нетърпимост спрямо главния прокурор Иван Гешев. Срещу него трябва да се изправи цялата държава и цялото гражданство. Не може един главен прокурор да е по-силен от гражданите на България, които искат да има промяна и почтено управление. Гешев трябва да бъде притиснат до стената и да разбере, че оставането и ден повече на този пост за него означава година повече в затвора след това“.

Източник: Факти