Скрита приватизация или подарък за 16 млн. лв. – къде ще отидат акциите на Община Варна? Стела Николова пред ФАКТИ

Отворено писмо до служебния министър на икономиката Даниела Везиева написа народният представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание и бивш общински съветник от “Демократична България” във Варна адв. Стела Николова.

Поводът – Пловдивски панаир АД. Акционерното дружество с държавно участие се занимава най-общо казано с организиране и провеждане на всякакъв тип изложения и отдаване под наем на офиси, складове, зали и имоти.

Община Варна притежава 16 314 400 броя безналични акции с номинална стойност 1 лев, представляващи 29% от капитала на Пловдивски панаир, чието пълно наименование е „Международен панаир Пловдив“ АД.

Какво става ясно от писмото на адв. Стела Николова и от разговора, който от ФАКТИ проведохме с нея:

Община Варна притежава акции в дружеството Пловдивски панаир АД. Преди четири години – през 2017, Общинският съвет на Варна взима решение акциите да бъдат безвъзмездно прехвърлени на Министерство на икономиката.

През месец октомври т.г. на сесия на Общински съвет – Варна обаче се прави опит акциите на Пловдивски панаир АД да бъдат апортирани в дружество „Пълдин туринвест“ АД, което е под контрола на Георги Гергов. „Пълдин туринвест“ АД вече притежава 50,3% от акциите в дружеството. Точката за апорта в крайна сметка е оттеглена на сесията на Общинския съвет на 27.10.2021 година след писмо на министър Везиева, в което предупреждава, че това е вид скрита приватизация и заобикаляне на закона.

Вместо да изпълни решението на Общинския съвет на Варна от 2017 година, кметът Портних отново внася предложение за апортиране на притежаваните 29% от акциите на Пловдивски панаир АД в „Пълдин туринвест“ АД. Свикана е онлайн сесия на Общинския съвет, която ще се проведе утре, 10 декември, от 10:30 часа.

“Напълно е забравено, че Община Варна придоби тези акции безвъзмездно от Министерство на икономиката с идеята да ги замени за т.нар. Дупка във Варна, която бе собственост на дружество на г-н Гергов. Тъй като тази замяна не се осъществи, то Общинският съвет съвсем правилно е взел решение през 2017 г. да върне акциите на Министерство на икономиката”, пише още адв. Стела Николова.

Междувременно “Дневник” публикува информация, че още през октомври т.г. в личен разговор кметът на Варна Иван Портних е поискал 16 млн. лв. за акциите на Община Варна в Пловдивски панаир от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

“Липсва каквато и да е информация и писмена следа за подобно решение на общинските съветници от Варна”, категорична е Стела Николова.

Днес стана ясно, че министър Везиева е изпратила писмо към кмета на Варна, с което изисква Портних да изпълни решението на Общинския съвет, взето преди 4 години и да върне на Министерството на икономиката акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД.

Последното се разбра по време на днешния блиц-контрол в Народното събрание след въпрос на народния представител от “Демократична България“ Ивайло Мирчев към служебния премиер Стефан Янев.

В момента топката е в ръцете на Портних – дали ще изпълни решението на Общинския съвет, взето през 2017 година, или ще прехвърли акциите на дружеството на Георги Гергов.

Дотук фактите по казуса.

Попитахме Стела Николова какъв е нейният политически коментар по темата, а тя заяви следното:

“Не смятам, че решението е взето от кмета на Варна Портних и от Общински съвет – Варна. Вероятно от централата на ГЕРБ е наредено, защото се опитват да обслужат г-н Георги Гергов. Това, впрочем, става за втори път – на 27 октомври първият им опит беше спрян от министър Везиева. Аз написах писмо до министър Везиева, общинските съветници от “Демократична България” във Варна и Пловдив също, като предупредиха какво ще се случи с акциите, дадени от държавата на Община Варна безвъзмездно през 2015 година, които акции е трябвало да получи обратно през 2017 година.

Вместо г-н Портних да се засрами, че не е изпълнил решение на Общинския съвет, което е длъжен да изпълни, в момента той, заедно с мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет, се опитва да направи огромен подарък на г-н Гергов”.

“След като “ГЕРБ ни пазят от комунистите”, как точно го правят, при положение, че се канят да обслужат един дългогодишен бивш член на БСП? Какво ще получи Община Варна, ако апортира тези акции на дружеството на г-н Гергов? Отговорът е – абсолютно нищо. Община Варна просто ще направи на г-н Гергов подарък и така той напълно ще овладее Пловдивския панаир. Дяловете на държавата ще намалеят до степен, че г-н Гергов да разполага с каквото пожелае. Това е абсолютно скандално”, категорична е Стела Николова.

“Прави се пореден опит да бъдат обслужени частни интереси в ущърб на обществения интерес. Тези акции е трябвало да бъдат върнати на държавата. Четири години в Община Варна никой не се е погрижил това да се случи. Вместо от Община Варна да са по-ниски от тревата и да изпълнят решението на Общинския съвет от 2017 година като върнат акциите на Министерството на икономиката, те се опитват да ги подарят на г-н Гергов. Това е невероятен скандал”, завърши тя.

Остава да видим дали след последното писмо на министър Везиева кметът на Варна Иван Портних ще изпълни решението на Общинския съвет и ще върне акциите за над 16 милиона лева в Министерството на икономиката.

Източник: Факти