Преди да се наливат пари в бездънната каца, трябва да се запушат хилядите пробойни

Коментар на юриста Венцислав Бенов, участвал в преговорите за ново правителство в сектор „Финанси“ като представител на „Демократична България“, относно предложението на „Продължаваме промяната“ и БСП да се увеличи с поне 450 лв. максималният осигурителен доход:

Аз съм твърдо твърдо против увеличението на максималния осигурителен праг!! Тази позиция отстоявахме и на преговорите за Финанси на 27.11.2021г.

– ИТ секторът е един от малкото сектори, които поддържат българската икономика конкурентоспособна и жизнеспособна в кризата. Увеличението ще засегне хиляди служители и ще създаде за компании допълнителна тежест от милиони левове, които не са предвидени към момента (бюджетите за 2022г. вече са изготвени).

– Увеличение на максималния осигурителен праг ще се отрази не само на ИТ фирмите, но и на облагането на служителите, които ще получават близо 1000лв. по-малко на година. Благодарение на тези млади хора българската икономика има шанс да бъде по-иновативна, по-конкурентоспособна и по-печеливша. И вместо да виждаме стимули за този модел, той бива удрян с по-високи осигуровки.

– По данни на НОИ, броят на работниците и служителите с начислен месечен облагаем доход от и над 3000 лв. е 188 820, като заетите в ИТ сектора са 47 335. Повишаване на разходите за труд ще доведе до покачване на цените на услугите, предлагани от ИТ компаниите, а тези услуги са ключови за планираната цифрова трансформация на икономиката и администрацията ни.

– ИТ секторът е един от малкото, който оперира изцяло на светло и си плаща данъците до стотинка. Цели сектори от икономиката оперират на тъмно или в сивата зона, но получават данъчните бонуси под формата на по-ниско ДДС.

– НОИ е неработеща и нереформирана система. Преди да се наливат пари в бездънната каца, трябва да се запушат хилядите пробойни, както и да се реформира системата.

Източник: Факти