Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

„Смутен съм от избора на място за провеждане на преговори между парламентарно представени партии – вместо в парламентарната зала, те провеждат консултациите в мол. Това изглежда като търговия. Такива преговори не трябва да се предават онлайн, защото всеки от участниците първо се грижи за публичния и политическия си имидж и по-малко за експертното си начало“. Това коментира пред БНР Велизар Енчев, журналист, политик, дипломат.

Според него президентът недопустимо удължава срока за свикване на парламента.

„Утре стават две седмици от провеждането на парламентарните избори. България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата година ще се гласува чак в края на януари, говори за сериозни проблеми. Всеки ден забавяне на свикването на парламента не е в полза на гражданите на България“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Енчев посочи, че „наблюдаваме преформатиране на политическото пространство под режисурата на САЩ и със сценарист, режисьор и конструктор Румен Радев“.

„Крушението на БСП на изборите се дължи на създаването на политическия проект „Продължаваме промяната“, допълни журналистът и още, че „десетки структури на БСП в страната работиха за ПП“.

„Те поставят знак на равенство между Румен Радев, когото харесват, и ПП. Това е доста наивно. Машините, опозицията и Радев доведоха до тежките резултати на БСП, до нулирането на Мая Манолова, до тежкия удар върху ДБ и донякъде на резултатите на ИТН“.

По темата за РСМ и позицията на новата коалиция Енчев подчерта, че правителството е длъжно да бъде в синергия със стратегическите национални интереси на България.

„Силният натиск е факт, но ние сме член на ЕС и ние имаме право на вето. Никой не може да принуди една страна член да промени мнението си. Въпросът е дали новата коалиция ще има гръбнак да устои на този външен натиск“.

Източник: Факти