Вирусът – нашият живот и техните печалби

В началото на ноември 2021 год. британските здравни власти одобриха използването на препарата «Молнупиравир» (търговско название: «Лагиврио») за лечение на Ковид – 19 и позволиха продажбата му на територията на Обединеното кралство. Това решение бе превърнато от журналистите и политиците в шумно рекламно представление.

Засега лекарите разполагат с малко средства, предназначени за борба именно срещу Короната, като всички те («Ремдесевир» и разновидностите на моноклоналните антитела) имат значителен недостатък – въвеждат се вътрешновенозно. За разлика от тях молнупиравирът се приема перорално (два пъти в денонощие в течение на пет дни), а това е от голямо значение, защото ефикасността на терапията зависи от навременното ѝ започване.

Производителите, компаниите «Ridgeback Biotherapeutics» и «Merck», обявиха, че продуктът намалява наполовина броя на хоспитализациите сред пациентите с Ковид -19, намиращи се в зоната на риска, и значително съкращава смъртността. Несъмнено това е важно достижение, макар че резултатите от изпитванията му станаха известни от съобщението за печата, а не от статия в научно издание.

Препаратът е бил разработен в Университета Емори (САЩ). През 2014 год. там търсят противовирусно средство срещу венецуелския енцефалит по конете. В хода на изследванията е открито съединението EIDD-1931. При преобразуването му в пролекарство EIDD-2801 (молнупиравир) се проявява неговата способност да противодейства на други РНК – вируси, включително грип, Ебола, Чикунгуня и различни коронавируси. Впоследствие лицензът е бил купен от «Ridgeback Biotherapeutics», които се договарят с «Merck» за доработването на продукта.

Ще си позволя малко отклонение заради термина пролекарство. Най-общо казано това са съединения, чиято изходна форма е неактивна, но след въвеждането им в организма в резултат на биохимичните процеси се превръщат в активни лекарствени средства. Често се разработват за подобряване на биологичната съвместимост, лекарственият препарат не се възприема от стомашно – чревния тракт. Може да се използват за подобряването на избирателното взаимодействие на медикамента с клетките или процесите, които не са негова цел. Така се намаляват нежелателните реакции при терапията.

След като през март 2020 год. е била открита активността му спрямо SARS-CoV-2, молнупиравирът е бил изпитан в предварително проучване върху здрави доброволци от Великобритания и САЩ.

През юни 2020 от «Ridgeback Biotherapeutics» съобщават за преминаване към втората фаза за проверка на ефикасността на продукта срещу Ковид – 19. През юли са проведени две изследвания на неголеми групи хоспитализирани и нехоспитализирани пациенти.

В края на същия месец, без да публикува някакви медицински данни, компанията «Merck», която си сътрудничи с «Риджбек» при разработването на препарата, обявява за своето намерение да започне от септември 2020 год. последната фаза от тестовете на молнупиравира.

На 3 декември 2020 год. в списанието «Нейчър» («Nature») е отпечатана статия за резултатите от успешното лечение молнупиравир на порове, инфектирани с Ковид – 19.

На 1 октомври 2021 год. от «Merck» съобщават, че независимият колнсултативен съвет, наблюдаващ клиничните изследвания, се е обявил за тяхното предсрочно прекратяване, заради убедителните доказателства за ползата от лекарството (било намалявало риска от хоспитализация или смърт с 48 процента). Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) приема това решение.

По-късно от фармацевтичния гигант уточняват, че всъщност ефективността на продукта им срещу хоспитализации и смъртни случаи е 30 процента.

По официална информация клинични изследвания се провеждат и в Украйна. Как ли балканските обожатели на синергията с американците са пропуснали да ни включат в тях?

Молнупиравир поврежда вируса като внася грешки в неговия генетичен код, затова съществува опасност той да предизвиква мутации и в човешкия организъм. Разбира се, собствениците на патента отричат подобна възможност и твърдят, че при опитите с животни не било наблюдавано нищо подобно. Обаче трябва да се има предвид, че хората, участвали в клиничните изследвания, били задължени да използват контрацептиви, когато се занимават със секс, а жените в детеродна възраст трябвало да представят отрицателен тест за бременност.

През април 2020 год. бившият ръководител на Управлението за перспективни биомедицински изследвания и разработки на САЩ (BARDA) Рик Брайт подава жалба, в която изразява безпокойство за безопасността на молнупиравира, тъй като аналогичните препарати са способни да предизвикат вродени дефекти. По-рано фирмата «Pharmasset», изследвала активното вещество на препарата, се отказва от него. От «Ridgeback Biotherapeutics» опровергават обвиненията.

Вероятно в бъдеще данните от проведените набързо лабораторни опити ще бъдат допълвани със сведенията за състоянието на пациентите, на които лекарството ще бъде свободно предписвано, т.е. на всички нас. Същият масов тест ни бе наложен с така наречените ваксини, които по същество са препарати за усилване на имунитета с неизвестно (по-точно – скривано от публиката) влияние върху тялото.

Сега е модно е да се прилагат терапии, основани на генното инженерство. Въодушевено бърникаме в материя, която не разбираме… Нямаме си понятие до какво ще ни доведе тази игра. Но имайки предвид плачевните резултати от увлечението по антибиотиците, е съмнително, че ни чака нещо добро.

Редица учени се опасяват, че въздействието на молнупиравир върху РНК не е изучено докрай и безконтролното му използване би довело до появата на опасни модификации на коронавируса.

Кратко пояснение. Рибонуклеиновата киселина (РНК) е една от основните макромолекули в клетката (другите са ДНК и белтъците) и заедно с тях играе важна роля при производството на протеини, определя кои гени да се задействат, а кои – не, и т.н.).

По аналогия може да се зададе и следният въпрос: ваксините срещу

Ковид – 19 (и класическите, и използващите късче информационна РНК) не пораждат ли мутации на вируса?

Но в нашето време на джендърска идеология в дъното на всичко не стои жената, а пара̀та. Фармацевтичните компании, монополизирали пазара, трупат огромни печалби от страха на хората. А дали техните собственици не спъват нарочно борбата срещу Короната? Правилни ли са решенията за справяне с непознатата зараза, прилагани от неспособни политици и алчни анонимници по целия свят?

Прогнозира се, че през 2022 год. ще се продаде молнупиравир за пет милиарда долара.

През юни 2021 год. Министерството на здравеопазването и социалните служби на САЩ сключва договор за покупката на 1,7 милиона дози от препарата на стойност 1,2 милиарда щ.д..

Във Великобритания разчитат да получат 480000 бройки, в Австралия – 300000, а в Нова Зеландия – 60000.

През ноември 2021 год. Генералното управление по лекарствените средства на Бангладеш (DSGA) разрешава на фирмите «Beximco Pharmaceuticals» и «Eskayef Pharmaceuticals» да произвеждат молнупиравир под търговските марки «Emorivir» и «Monuvir» съответно.

Между другото еморивирът е първата непатентована версия на молнупиравира. Пълният курс на лечение с генерика струва 33 щ.д..За сравнение правителството на САЩ купува аналогичната бройка таблетки от оригиналното лекарство за по 700 щ. д..

Много хора забогатяха от заразата. На тях им хареса да господстват. И тъй като сме в техните ръце, нека поне се пазим и не губим разума си. Бъдете здрави и критични!

Източник: Факти