Редактор на ФАКТИ пред BBC за трагедията на „Струма“: Историята ни свързва, а политиката ни дели с македонците (ВИДЕО)

Трагедията на Автомагистрала „Струма“ разтърси не само България и Северна Македония, но получи отзвук навсякъде по света, защото цели 45 души изгубиха живота си в инцидента. Това са 45 съдби, които свършиха в онази мрачна и влажна нощ на асфалта и в пламъците, превърнали един обикновен автобус в лобното място на групата от млади хора. Катастрофата очаквано излезе извън рамките на нашите две страни. И докато едни се боричкаха за сензационни заглавия, с които да зарадват рекламодателите си, други се опитваха да намерят нужния подход, за да информират света за случващото се, без да сипват сол в раната на пострадалите. Редакторът на ФАКТИ Десислав Янкулов се превърна в един от кореспондентите на британската телевизия BBC, за да се опита да представи една максимално обективна гледна точка върху събитията от нощта на 22 срещу 23 ноември.

„Новината ме шокира, когато трябваше да застъпя смяната си от 07:00 часа. Колегите ми вече бяха събрали купища информация и поддържаха обществото ни в течение още от мига, в който е станало ясно, че има тежък инцидент в района на село Боснек. Прегледах целия информационен поток и застъпих в момента, в който служебният премиер Стефан Янев се появи на мястото, за да даде брифинг с колегите си. Именно по това време от BBC се свързаха с мен, за да стартираме обмена на информация“, споделя Янкулов.

В последствие той влиза в контакт с няколко души от редакцията на британската телевизия и е поканен за дистанционен гост в сутрешния ѝ блок, където да резюмира случващото се с най-актуалната информация.

„В началото имаше разнопосочни сведения за това дали са загинали 45 или 46 души в катастрофата. Не беше ясно и състоянието на седмината, които са се измъкнали от огнения ад. Представих фактите пред журналистите от „Острова“, като им предложих и част от експертните коментари, които започнаха да заливат българското медийно пространство. Мнозина заявиха, че състоянието на пътя е в основата на инцидента, но целта им сякаш бе по-скоро да попаднат в заглавията, отколкото да са полезни с оценката си. И всичко това при условие, че полицията държеше репортерите на дистанция от автобуса, в който все още се намираха телата на жертвите. Погади ми се до известна степен от желанието за слава, но се опитах да поддържам нужното ниво на професионализъм, като дам гласност на колкото се може повече от хората, които взеха пряко отношение към случващото се“, каза още редакторът ни.

Десислав Янкулов след това получи още няколко покани от две от радиостанциите на най-голямата британска медия. Той се включи в обедните и вечерни предавания на BBC Radio Wales и BBC Radio Scotland, за да информира аудиторията им за първите коментари и изказвания от северномакедонския премиер Зоран Заев, който пристигна възможно най-бързо у нас, за да се срещне с оцелелите.

„Не можех да повярвам на някои журналистически въпроси към Заев и Янев! Имаше колеги, които поставиха под съмнение добросъседските отношения между Северна Македония и България, докато парамедиците още не бяха преместили телата на хората от автобуса. Адмирации към македонския министър-председател, защото запази хладнокръвие и обяви, че този инцидент по-скоро ще сплоти двете нации, отколкото да ни разедини. Именно тогава си дадох сметка, че българите и македонците никога не са се делели помежду си. Историята ни свързва, а политиката ни дели“, продължи коментара си нашият редактор.

Той изтъква именно тази си позиция пред BBC, защото смята, че в подобни трудни времена е по-важно да сме хора.

Разбира се, дебатът за войната по пътищата винаги е тясно преплетен с корупцията у нас и логично това се превърна в една от темите за коментар с британските журналисти.

„В сутрешния блок на Radio BBC Wales водещият на предаването ми зададе един много болезнен въпрос, върху който е добре да се замислят хората, които в момента работят по формирането на ново правителство у нас. Той ме попита: „България е популярна дестинация за почивка на море през лятото и за ски през зимата, но как сега да прекарам ваканцията си при вас, след като от летището се очаква да ме забере автобус, за да ме откара до хотела?“ Първоначално ме заболя, като удар под кръста, но бързо осъзнах, че човекът има право. Ние сме на върха в почти всяка една негативна класация в Европа – умираме от COVID-19, умираме на пътя, най-бедните сме, най-корумпираните… Как очакваме Запада да гледа на нас? Каквато и да е причината за инцидента на магистралата, ние трябва да започнем да решаваме проблемите си час по-скоро, защото започнахме да привикваме с цялата тази мъка и болка, която ни удря през лицата всяка сутрин. Независимо дали си пускаме телевизора, отваряме вестника или влизаме в интернет, за да научим най-новия ужасен рекорд, който сме подобрили“, коментира още Янкулов.

Редакторът на ФАКТИ в края на разговора изрази надежда, че най-трудното вече е зад гърба ни. „Съболезнования към близките на жертвите и пострадалите при пътния инцидент. А ние нека не бързаме да издигаме бесилото за предполагаемите виновници. Нека дадем нужното време и пространство на институциите, за да си свършат работата. И по-важното – нека подадем ръка на онези, които имат нужда от нашата подкрепа в този мрачен ден. Време за конфликти винаги ще има“, завърши той.

Източник: Факти