ГЕРБ са временно обезвредени. Сега прът в колелото може да се окажат БСП и ИТН

ГЕРБ са временно обезвредени, но с това политическият кошмар за България далеч не приключва, защото на сцената има други проблематични, непредвидими партии. В преговорите за правителство, които текат в момента, такива се очертава да бъдат БСП и „Има такъв народ“. Включително заради изначално съмнителният им реформаторски характер.

Още от момента, в който се видя резултатът на БСП на изборите, а след това и при оставката на председателката Нинова, можеше да се очаква, че лидерката на социалистите ще играе популистки вабанк и с това ще „взриви“ преговорите за редовен кабинет между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“. Това е така, защото Корнелия Нинова не разполага с много полезни ходове, за да запази властта си в столетницата. Ако тя вкара БСП във властта с лека ръка, без гръмки претенции и дори скандал, след това, ако правителството се провали, негативите в „червените“ редици ще обере тя.

Популисткият вабанк на Нинова вече има свое ярко приложение при преговорите в ресор „Енергетика“, които продължиха над 5 часа и половина. В преговорния екип на БСП за този ресор е… Румен Овчаров. Вместо да се скрие от публичния живот, засрамен от присъдата, която получи през месец юни тази година, Р. Овч се държа изключително нападателно и наставнически към колегите си на своеобразната „Кръгла маса“, като само намесите на Асен Василев успяваха да парират опитите за изостряне на тона. И като прибавим към Овчаров присъствието и на работилия за комунистическите тайни служби Таско Ерменков (дългогодишен депутат от БСП), провокацията на Нинова става съвсем явна, защото няма как тези хора да бъдат асоциирани с промяна на статуквото в България. Те са били преки участници в изграждането му. Особено Румен Овчаров.

Ако бях сред участниците на преговорите, заради гореспоменатите стари лица демонстративно щях да напусна залата още преди да е открит диалогът. Това е въпрос на чисто човешка, но и на политическа хигиена.

Друга провокация на Корнелия Нинова е занимаването с въображаемото джендърство още преди да са започнали преговорите. Вместо да бълва нелепости за „джендърството“, като жена Нинова би трябвало да е загрижена за това, че насилието над жени е в подем и в някои случаи то прераства и в отнемане на живот. Законодателните мерки по този сериозен проблем са неотложни. Насилието над хора, психическо или физическо, категорично не бива да бъде неглижирано с лека ръка.

Няма как да пропуснем и факта, че когато стане дума за радикална, истинска съдебна реформа, в БСП винаги някак се разболяват или пък директно си гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС.

Ако пък социалистите не се откажат от някои свои неразумни идеи – като строеж на „Белене“ и голям бюджетен дефицит, правителство едва ли ще има. А и да – има с изпълнени всички прищевки на социалистите, ще са налице предпоставки да гледаме римейк на кабинета Виденов.

Наличието на „Има такъв народ“ в преговорите също крие рискове. Няма как да забравим факта, че председателят им Станислав Трифонов и основните фигури в партията с поведението си в рамките на 46-ия Парламент на практика саботираха възможността за сформиране на редовно правителство, а с това блокираха и възможността да се осъществят каквито и да е реформи.

Нямаме дълбоки основания да смятаме, че ИТН със сигурност няма да направят същото или нещо подобно, макар и днес електоралната им тежест да е съвършено различна.

Все още с пълна сила стои въпросът – те политическите саботьори на статуквото ли са, троянски кон в бъдещо правителство ли ще са или да отдадем поведението им на абсолютна политическа дилетантщина, придружена с огромно его без покритие.

Ако в крайна сметка преговорите бъдат провалени поради една или друга причина, от това ще спечели само „Продължаваме промяната“, защото по всяка вероятно на следващ вот биха постигнали резултат, с който самостоятелно да имат мнозинство в Народното събрание.

Източник: Факти