Радев има много дефицити, но Герджиков е кошмар за протестиралите български граждани

„Русия не може да ни е пример“. Това бяха едни от първите думи на Румен Радев по време на дебатирането по „руската тема“ на вчерашния дебат между него и Анастас Герджиков предхождащ неделния балотаж помежду им.

Това изречение е точно толкова важно, колкото и изтъкваната непроменена позиция на Радев по въпроса чий е Крим. Макар и той да каза: „В момента Крим е руски“. Което фактически, за съжаление е вярно.

На факта, че президентът днес каза, че Крим е анексиран в нарушение на Международното право, никой няма да обърне толкова внимание. Важно е как се е изразил на дебата, гледан от милиони вчера.

Генерално съдържанието на дебата няма да промени нищо съществено в нагласите на хората. Нито един от двамата не надделя твърде убедително над другия, всеки имаше своите силни и слаби моменти. Ако сравним снощния дебат с боксов мач, можем да кажем, че опонентите си нанесоха удари, но срещата завърши наравно, без победител. Което обаче е своеобразна победа за Радев, защото промяна в статуквото няма. Той запази позициите си.

В същото време Радев и по принцип е тотален фаворит на балотажа в неделя по ред причини. Най-общо – в момента той е най-одобряваният български политик, а от друга страна – ГЕРБ не издигна силен кандидат. Герджиков не печели неутрални симпатии и това ще се докаже от изборния резултат.

Румен Радев има много дефицити и това трябва да е ясно, да се знае и да се повтаря. Последната година и половина, която и без друго не може да се каже, че е чак безупречна за него, не отменя някои много притеснителни факти отпреди вдигането на юмрука, включително такива, които го съпътстват и до днес. С тях и ще започнем.

Проблематично е, че председателят на Стратегическия съвет на Румен Радев е Александър Маринов, агент Майстора от Държавна сигурност. А в същото време в инициативния комитет за издигането на Радев и Йотова за втори мандат на „Дондуков 2“ също има множество бивши сътрудници и служители на репресивните комунистически служби. Самият настоящ президент преди първото си избиране бе казал, че въпросните „работили за държавата“. Нещо дълбоко невярно. Те са работили единствено и само в интерес на БКП и КПСС под наставленията на КГБ.

Проблематично е и мълчанието на Румен Радев по отношение на работата на Прокуратурата (включително в мандата на Цацаров) преди тя да нахлуе в президентството миналата година.

Проблем е и мълчанието му за репресиите над журналисти и тоталното погазване на свободата на словото у нас по време на управленията на ГЕРБ, че и преди това. Той нито веднъж не защити например медията за разследваща журналистика Биволъ. Всъщност и до днес Радев дори не ги е споменавал. Сякаш ги няма. А те го осъдиха, за да разсекрети стенограмите на грабежа на века „КТБ“. Защо той не искаше да го направи без съдебно решение? Защо правеше това, което правеше и предшественика му Плевнелиев? Президентът дължи отговори по този въпрос.

Проблем са и позицията на Румен Радев за Крим, и тази за американските самолети F-16. Както и въобще за превъоръжаването на армията ни. Позицията му, поне що се касае до словото, е далеч от пронатовската.

Проблем е и слабата позиция на Радев за енергийната ни зависимост от Русия.

Това, което правеше той преди да бъде сериозно „настъпен“ от Иван Гешев, бе да констатира пороците в управлението на ГЕРБ. А проблемите ни и тогава, и сега далеч не се изчерпват само с тази партия. За негативното влияние на ДПС президентът и днес говори твърде малко, камо ли неговите служебни министри да правят нещо в посока на нарушаване на интересите на тази партия.

Единият от основните позитиви на Радев днес е, че се вписва в принципа: „Врагът на моя враг е мой приятел“. А активното гражданско общество в България от миналата година насам ясно показва, че ГЕРБ и ДПС са неговите врагове. БСП по принцип също е, но тя е толкова безпомощна, че почти никой вече не ѝ обръща внимание.

И понеже Анастас Герджиков е подкрепян от ГЕРБ явно, а от ДПС не толкова явно, но силно, Румен Радев изглежда по-приемлив включително за хората, които не са му фенове. А подкрепата от Турция за Герджиков още повече мобилизира хората в България да гласуват за Радев.

Вторият много сериозен позитив на Румен Радев е, че репутацията му не е нарушена, както е тази на Бойко Борисов – заради шкафче, пистолет, кюлчета, пачки, скандални записи, и във връзка с това Радев е изключително харесван от много българи, защото в голяма степен е антипод на Борисов. За 5 години публичен живот текущият ни президент не си е позволил нито една вербална простотия, а тези на бившия ни премиер са трудно преброими.

Разбира се, има го и момента, че Бойко Борисов и ГЕРБ просто омръзнаха на българските граждани.

Трябва да се отбележи и че русофилската любов към Радев е почти непокътната, а вчера бе и затвърдена с позицията му за Крим. И всъщност, атакувайки го навсякъде с изречението му: „В момента Крим е руски. Какъв да е?“, искащите да му навредят му правят повече услуга, защото изречението, с което започнахме: „Русия не може да ни е пример“, се забравя.

А в същото време, и по-точно още от първия тур, се забелязва руски подбив спрямо Радев. И с други проруски кандидатури, и с това, че различни глашатаи на петата колона на Русия у нас атакуват Румен Радев. Най-логичният отговор на това е, че той вече геополитически не принадлежи само на техния любим Кремъл, ако въобще някога наистина е принадлежал.

Какво обаче има отсреща на Румен Радев. Анастас Герджиков – действащ ректор на Софийския университет не проявил солидарност с протестите на студентите си, не заел никаква позиция за това, че някои от тях бяха бити по същите протести миналата година, приел подкрепата на ГЕРБ и заявил, че ще приеме такава и от всяка друга партия без изключение, и на финала на кампанията си проявил се с позитивно изказване за главния прокурор Гешев и шефът в КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Биографичните бележки за Герджиков подсказват, че той като президент е равнозначно на завръщането на ГЕРБ и ДПС на власт и на комфорт за статуквото в съдебната система. Това подсилва много липсата на всякакви шансове за него в неделя. Защото хората, протестирали месеци наред миналата година, от които далеч не всички симпатизират на Румен Радев, настръхват при мисълта за служебно правителство дело на Анастас Герджиков.

Засега Радев е гарант за диетата на ГЕРБ и ДПС от официална власт и точно поради това ще бъде преизбран за президент.

Източник: Факти