От избори на избори или от трън на глог

Българският избирателен закон не прилича на никой друг. Той е измислен или от некадърници, или от големи хитреци, които са предвидили да си замитат кражбите покрай изборната неразбория. Вече 32 години българският парламент прилича на „Капалъ чарши“. Ти на мене – аз на тебе. Конкретно казано „много баби – хилаво дете!“.

Опозицията никога не е била алтернатива. Конкретно доказателство е „Продължаваме промяната“ – партия, изникнала от незнайкъде, само за два месеца, взе парламентарната власт в ръцете си.

Говори се за нова конституция. Отдавна трябваше да бъде променена настоящата. На новия основен закон обаче не бива да се гледа като костюм по поръчка за генерал Радев. Конституцията, ръка за ръка с нов избирателен закон, задължително трябва да гарантират реална представителност на българските граждани, където и да се намират те! Цифрата от 240 народни представители предвидена преди 32 години за почти 9 милионно население, е извън реалността! В Европа без граници, страна с галопиращо обезлюдяване не може да си позволява лукса да поставя условия за политическо участие като местоживеене или месторождение.

Всеки притежател на български документи за самоличност трябва да ползва правата на останалите български граждани и да споделя техните задължения. Може да се мисли за разделяне на парламента на две – Сенат и Парламент – без увеличаване на бройката на народните избранници.

Не на последно място, реформата на Съдебната ситема е жизнено важна. Премахване на монопола „Главен прокурор“ и създаване на независима от политическата власт „прокурорска камара“, с определен брой прокурори, с управителен съвет, сменяем всеки две години. Подобно на САЩ и Франция, всички „тежки престъпления“ трябва да бъдат съдени от журита съставени от магистрати и представители на гражданското общество, излъчени чрез избори.

Без тези радикални промени, които да позволят равновесие между институциите, с релно разделяне на властите, за да стане ясна отговорността на всяка една от тях, българският избирател винаги ще се чувства измамен.

Източник: Факти