Емил Соколов пред ФАКТИ: „Продължаваме промяната“ е всичко, което ГЕРБ не е

„Продължаваме промяната“ до броени часове официално ще спечели парламентарните избори и това радва мнозина, на които е омръзнало мнозинството да принадлежи на ГЕРБ. По обясними причини. За да обсъдим победата на ПП на вота вчера, както и всички други интересни моменти в изборния процес, от ФАКТИ потърсихме историка от Екзитърския университет Емил Соколов, който се съгласи да даде интервю за нашата медия.

Разговора ни с него четете в следващите редове:

– Г-н Соколов, да започнем със сигурните победители в парламентарните избори. Очаквахте ли „Продължаваме промяната“ да победят ГЕРБ?

– Нямаше как да съм сигурен на 100%, но да, очаквах. „Продължаваме промяната“ е всичко, което ГЕРБ не е. В ПП има нови лица, които досега не са се занимавали с политика, докато в ГЕРБ са все стари муцуни, събрани от най-различни партии. „Продължаваме промяната“ водят позитивна кампания, усмихват се, говорят за една по-добра България, докато ГЕРБ вечно ни се карат по брифинги, обясняват как светът всеки момент ще свърши, защото те не са на власт. Победата на ПП над ГЕРБ е логична – никой не иска истерици, които когато не са заети да създават хаос, пълнят сакове с милиони. Това е чудесно, защото е крайно време всички илюзии около ГЕРБ – как те са дясна, отговорна, стабилна и не толкова лоша партия, да приключат. ГЕРБ са антоним на демокрацията. Те са всичко това, което демокрацията не е. ГЕРБ вече не може да заблуди никого. Клиентeлизмът, зависимостите, корупцията и обсесивно-компулсивната склонност на Борисов да лъже за всичко лъснаха с пълна сила.

– ПП ще победи, но с оглед ниската избирателна активност можем да кажем, че и те не успяха да активизират „армията от негласуващи“. Защо според Вас?

– Никоя партия не може да активизира „армия от негласуващи“ на трети последователни предсрочни избори в рамките на шест месеца, които също така се случват на фона на излязлата от контрол пандемия, инфлация и каквото още се сети човек. Всъщност, резултатът на „Продължаваме промяната“ е постижение, когато имаме предвид контекста, в който се състояха изборите. ГЕРБ се постараха да компрометират изборния процес с всякакви измислени обвинения, но „усмивките“ на ПП бяха това, което придаде смисъл на кампанията. Единствени те се опитаха да вдъхнат надежда на хората и резултатът им показва, че успяха. На някои този подход може да им се стори твърде популистки, но ситуацията го изискваше. Ако това бяха редовни парламентарни избори, щяхме да видим рекордно висока избирателна активност.

Кирил Петков и Асен Василев са бизнесмени. Плюха ги, че са включили местни партии като СЕК, ВОЛТ и други. Това, което те направиха, е да обединят няколко малки партии със силно местно присъствие в една по-голяма структура с обща цел. В бизнеса много често големите компании купуват по-малки компании заради логистиката и дистрибуционните мрежи. Това направиха „Продължаваме Промяната“ – активираха една спяща мрежа от хора, местни структури и разпилян вот, който чакаше да бъде обединен.

– ГЕРБ губи втори поредни избори, но в същото време устойчиво са в 20-те %, твърдото им ядро през годините продължава да ги подкрепя. От какво зависи и кога очаквате тази конструкция да започне да се разпада?

– Твърдото ядро на ГЕРБ е много устойчиво, защото в същината си то е един октопод от фирми, зависимости, услуги, пари и договорки. Този картел се държи не от общи идеи и визии за бъдещото, а от сходни икономически интереси. Това, което държи ядрото на ГЕРБ, е желанието да усвояват общински, национални и европейски средства. Докато съществува и най-малката възможност да се докоснат до тези пари, ядрото на ГЕРБ ще е винаги организирано и твърдо зад Борисов. Това прави модела на ГЕРБ толкова „успешен“ – нуждата да се поделят едни пари между наши хора. Народняшкият стил на правене на политика на Борисов се свежда точно до това – една достъпна далавера. Гласът за ГЕРБ и Борисов е начинът човек да си осигури място на масата с останалите играчи

– В същото време другият голям победител от вчерашните избори е Движението за права и свободи. Смятате ли, че добрият резултат на ДПС е свързан със завръщането на Делян Пеевски и ако да, то защо?

– Разбира се. На тези избори имаше двама големи победители – ПП и ДПС. Връщането на Пеевски означава едно – пазаруване на гласове, медии и влияние. На тези избори ДПС отново бяха в атака. Видяха, че глухата защита не помага и решиха, че най-добре ще е да заложат на сигурно. Издигането на Пеевски като водач на листа беше ясен сигнал към всички, включително към САЩ и ЕС. ДПС няма да позволи да бъде разигравано. ДПС отдавна не е партия, а корпорация, която успешно търгува с власт. Толкова успешно, че на места ДПС се сраснало с държавата. Фактът, че държат цял етнос във феодална зависимост, ги прави много устойчиви към всякакви атаки. Близостта с Ердоган също гарантира на ДПС подкрепа, когато е нужно. Те са единствената организация, която може да си позволи да окупира българското Черноморие и да си построи сарай на него, да купи ТЕЦ за няколко милиона и после да продава скъпа електроенергия, да издига олигарси и да докарва автобуси с гласоподаватели от Турция. Това е така, защото ДПС не е просто партия, а средство и начин мръсните пари да достигнат до най-високите етажи на властта в България и да получат това, което искат. ДПС е брокер на власт и като такъв правилата не важат за него.

– С оглед затвърждаването около 13-те % при ниска активност, БСП по-скоро ще си остане там или по-скоро ще върви в посока на затъване с опция за изчезване от политическата карта до няколко години?

– БСП е партия без бъдеще. БСП дори трудно може да се нарече партия – това е единственото обща черта, която има с ГЕРБ и ДПС. Докато ГЕРБ и ДПС имат какво да предложат откъм корупция, власт и бързо забогатяване, сравнение с тях БСП може да предложи единствено соцносталгия. Славните дни на БСП са зад нея. В момента БСП само си спомня за тях, но по никакъв начин не прави нищо, за да се върне към тези дни. Причината е една и се казва Корнелия Нинова. Нинова е твърдо решена да остане председател на партията, ако ще и това да означава накрая тя да е единственият ѝ член. Няма нищо изненадващо в това, че въпреки ниската избирателна активност, БСП стана четвърта, а ДПС трета. Както казах по-горе, ДПС е могъща корпорация, а БСП прилича повече на пенсионерски клуб.

– Лично за мен голяма изненада е мащабът на срив при „Има такъв народ“. Вие очаквахте ли го и какво е обяснението Ви за него?

– ИТН се озоваха там, където искаха. Те никога не са искали да са първа сила, защото не могат и не знаят как да управляват. Резултатът им на тези избори ги прави втори „златен пръст“ след ДПС. Докато ДПС изпълнява тази роля сред партиите на статуквото, „Има такъв народ“ е „златният пръст“ при формациите на протеста. ДПС и ИТН са идентични и това не е случайност. Те действат по един и същ начин – бягат от светлините на прожекторите, но дебнат зад ъгъла всеки път, когато дойде време да се състави управление и да се взимат решения. На „Продължаваме промяната“ ще им е много трудно да преговарят с партньор, който разбира преговорите като рекет и извиване на ръце.

– „Демократична България“ също претърпя сериозен провал, който ние с Вас предвиждахме още в началото на кампанията, но може би, подобно на ИТН, не в такъв мащаб. С какво ДБ успяха да се самозакопаят толкова много?

– Днес ръководствата на партиите „Да, България“ и Зелено движение“, които са част от обединението, подадоха оставка, а в ДСБ се свика само Национално събрание за избор нов председател на партията. Атанас Атанасов не последва примера на колегите си и не направи моралния акт с оставка заради изборния провал. Пръв това направи Христо Иванов, което е достойна постъпка.

Резултатът на ДБ е следствие на скандалите помежду им. Методи Лалов беше първият, който сигнализира за нередности в реденето на листите. От там започна една вътрешна война в „Демократична България“, която Лозан Панов ескалира допълнително с коментарите си няколко дни преди изборите. ДБ показаха липса на прозрачност, на организация и на обща визия за това как трябва да се случи кампанията. „Демократична България“ трябва да започне да слуша, а не само да говори. В коалицията има достатъчно критични гласове, които могат да покажат правилния път към гласоподавателите. Просто трябва да ги чуят.

– От друга страна, „Възраждане“ влиза в Народното събрание. Считате ли, че тази партия може да се развие повече от еквивалента ѝ от миналото десетилетие – „Атака“?

– Големият проблем е идеологията на „Възраждане“. „Възраждане“, за разлика от другите патриотични партии, не разчита на национализъм от 19-ти век, който си представя хората с различна религия и раса като врагове. Тук не става въпрос просто за омраза към българи с турски и ромски произход. Това също го има, но идеологията на „Възраждане“ е класическата фашистка идеология от 30-те години на 20-ти век. Ако фашистите тогава са се борили с „еврейския световен разговор“, „Възраждане“ се бори срещу „глобалисткия заговор“. Това означава борба срещу ЛГБТ идеологията, както я наричат от „Възраждане“, ваксините, всякакви стратегии за децата и въобще всичко модерно и западно. В същината си идеологията на „Възраждане“ е фашизъм в комбинация с родоотстъпничество в полза на режима на Путин. Това прави „Възраждане“ много по-опасна от „Атака“, която винаги е била по-скоро пародийна партия, отколкото патриотична такава.

– Извън коментара на всички гореспоменати партийни и коалиционни субекти и с оглед на сложните и трудни времена, в които живеем, очаквате ли близкото бъдеще да принадлежи на радикализацията на различни социални и политически групи?

– Бъдещето ще е микс от апатия и радикализация – точно това видяхме на тези избори. Въобще, стратегията „избори до дупка“ се оказа нож с две остриета. От една страна, ГЕРБ и БСП се смалиха до най-твърдите си ядра, което определено е добре. От друга страна, ДПС увеличи влиянието си и се появи нова още по-радикална патриотична партия. Дали „избори до дупка“ е била успешна стратегия ще зависи от способността на ПП, ДБ и ИТН да ограничат влиянието на статуквото, ДПС и „Възраждане“ в следващия парламент. Ако партиите на протеста успеят да ограничат вредното влияние на гореспоменатите формации до минимум, България само ще спечели от това.

Източник: Факти