2 в 1: Днес отбелязваме Международния ден на блондинките и този без тютюнопушене

Днес отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Той се създава през 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата епидемия, която обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак. Причината за това е високата температура, до 900C, която се развива в димящият край на цигарата при вдишване. Около 85% от тютюневият дим в затворено помещение се дължи на страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.

Днес е и Международният ден на русокоските

Отбелязва се от 2006, когато за първи път е връчена наградата „Диамантено токче“. Тя се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.

Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 тя стана най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.

Голям принос във формирането на мита за спорния интелект на блондинките има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с филма „Мъжете предпочитат блондинките“, в който играе много добродушна, но не по-малко глуповата блондинка, чиито житейски избори са неизменно в нейна вреда. В същото време най-известната блондинка в света всъщност е имала кестенява коса, но е постигнала успех в Холивуд, едва след като се разделила с нея.

За антипод на популярния архетип се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е доста над средния – 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.

Компанията Lycos, собственик на сайт за запознанства, извърши изследване и след анализ на вкусовете на 100-те най-богати мъже на планетата, първенството са спечелили брюнетките, а не блондинките. Оказва се, че 78% от най-богатите представители на силния пол са предпочели да живеят с тъмнокоси жени, а само 22% – със светлокоси.

Според учените, блондин(к)ите са нещо „ново“, от еволюционна гледна точка – русата коса се е зародила след мутация преди около 11 000 години. Естествените блондин(к)и са не само редки – по-малко от 2% от цялото население на планетата се радва на този цвят без помощта на химията – но и са в сериозен риск. Смята се, че русокосите ще изчезнат от Земята през 2202, а последната блондинка ще се роди на север, вероятно във Финландия. Биолозите обясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният – доминантен, затова когато брюнет сключи брак с блондинка, децата им най-често са с тъмни коси.

Източник: novinite.bg